Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2014 11:17

Майдан повинен бути не лише в центрі столиці, а й там, де ми

Майдан повинен бути не лише в центрі столиці, а й там, де ми

22 січня в День Соборності України на вулицях столиці загинули люди, в лікарнях опинилися сотні постраждалих і поранених, десятки заарештованих. Країна - за крок від громадянської війни. Такий підсумок двомісячного протистояння між владою і Євромайданом.

Відповідальність за загибель людей, безумовно, несе влада, яка, оголосивши про початок переговорного процесу, "забула" віддати силовикам наказ "Не стріляти".Відповідальність за загибель людей несуть і лідери опозиції, які не змогли управляти народним протестом та перешкодити радикальним діям. Водночас вони не захотіли або не змогли розпочати перемовини з владою. Кожен з опозиційних лідерів розглядав Майдан як трамплін, щоб потрапити в президентське крісло. Два місяці ні влада, ні опозиція не чули свого народу.

Ухвалений 16 січня Верховною Радою драконівські закони стали останньою краплею, що переповнила чашу терпіння безмірно миролюбного українського народу. Вперше за історію незалежності України на вулицях тривають бойові дії. Суспільство, натхненне ідеями Майдану, продемонструвало колосальний підйом національної самосвідомості та найяскравіший приклад самоорганізації. Можна констатувати, що воно значно зріліше порівняно з 2004 роком, коли була помаранчева революція. Громадяни України зрозуміли, що просто виходити на вулиці, слухати там гасла і чекати змін від лідерів тих чи інших партій на трибунах Майдану безперспективно і безглуздо. Настав час: або ти візьмеш ситуацію в свої руки і надаси шанс своїй країні на якісне майбутнє, або ситуація стане незворотною.

Одне з основних досягнень Майдану - це поява спільноти активно мислячих людей, які намагаються самостійно знайти вихід із ситуації. Вони не готові до радикальних дій, але й не вірять обіцянкам політиків, які знецінюються. Активна частина населення, що займається бізнесом і творчою діяльністю, задумалася над тим, що потрібно зробити, щоб у владі були ті люди, які розвиватимуть країну. Майдан позначив певну політичну нішу - нішу мислячих людей.

В Україні назріла необхідність появи нового руху людей, які дотримуються європейських цінностей і норм поведінки. Щоб його представники розробили та реалізували план, вигідний населенню, а не політикам. І його поява не за горами. Одним із таких об'єднань може стати співтовариство Громадянська платформа "Майдан", що стрімко набирає популярність у соціальних мережах. Руху понад місяць, а кількість учасників - кілька десятків тисяч. Туди ввійшли ті, хто активно підтримав протестні акції на старті, але розчарувався, спостерігаючи за спробами політиків приватизувати Майдан і їхньою нездатністю спрямувати найпотужнішу енергію мас у конструктивне русло. Спільнота з'явилася як майданчик для обміну думками та пошуку однодумців. Його учасники вважають: сьогоднішній Україні слід іти шляхом "теорії малих справ", коли кожен представник суспільства починає діяти, розраховуючи на власні сили в тому місці, де він проживає. Члени спільноти впевнені: масштабні зміни в країні почнуться з цих перших, але вкрай важливих кроків, буде масштабний рух по всій країні, що призведе до її кардинальної перебудови на всіх рівнях. Разом ми можемо не тільки стояти на Майдані, але й працювати на благо своєї держави. Майдан не лише в центрі столиці, Майдан - там, де ми. Майдан у наших головах, у наших серцях.

"Зараз нам дуже потрібні люди, небайдужі до порушення своїх прав і готові їх активно відстоювати, які могли б висловити свої пропозиції щодо реформування діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, судової системи, змін конкретних нормативних документів, удосконалення системи контролю цих органів громадськістю, підвищення прозорості діяльності. Пошук нових способів мирного протесту, форм вираження громадянської активності і, нарешті, пошук нових лідерів - це і є зародження того громадського суспільства, якого ми прагнемо: рівноправність, здатність захистити свої інтереси, вплив на владу", - йдеться на сайті спільноти.

"Минулі два місяці показали: нинішні політики не здатні дорости до рівня українців, які вийшли на Майдан. Вони не відчувають їхніх настроїв, не потрапляють у такт їхніх очікувань і чують лише голос власних амбіцій, намагаючись вирвати одне в одного ще не здобуту гетьманську булаву. Нині сценарій розвивається не в інтересах народу. У цій грі загубилися наші з вами інтереси", - вважає офіційний представник спільноти, блогер Сергій Дубенко.

Тому громадські організації, що представляють широкі верстви суспільства, зобов'язані втрутитися в ситуацію і донести до учасників конфлікту свої пропозиції. Подолання кризи можливе лише в режимі діалогу, в якому мають узяти участь як представники влади та силових структур, так і опозиційних партій та громадських об'єднань. На думку активістів ГроМайдану, "і влада, і опозиція зобов'язані прислухатися до думки громадських працівників, незалежних експертів, аналітиків та журналістів. Якщо громадськість не буде залучена до процесу обговорення, то результати перемовин вкотре матимуть характер кулуарних домовленостей, що не відображають реальних інтересів українського суспільства".

Українці не повинні і не будуть розмінною монетою в боротьбі за владу. Протиборчі сторони зобов'язані зробити крок назад. І першим його має зробити влада, оскільки саме на її боці сила та зброя. І саме влада відповідає за цілісність країни, життя й безпеку своїх громадян. Розширення Кабміном переліку спецзасобів, що дозволені для застосування правоохоронцями проти демонстрантів, і зняття обмежень на використання водометів під час морозів, не можна трактувати як готовність до мирного врегулювання конфлікту.

Громадянська платформа "Майдан" закликає протиборчі сторони негайно припинити протистояння і шукати вихід із ситуації, що склалася, за столом переговорів. Влада й опозиція зобов'язані зупинити кровопролиття на вулицях столиці і не допустити поглиблення конфлікту, який загрожує майбутньому тимчасово ввіреній їм країни.


 

Зараз ви читаєте новину «Майдан повинен бути не лише в центрі столиці, а й там, де ми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути