понеділок, 07 грудня 2009 12:22

Майбутнє президента Молдови в руках у комуністів

Майбутнє президента Молдови в руках у комуністів

В понеділок парламент Молдови обиратиме президента. Єдиним кандидатом на пост глави держави є голова Демократичної партії Молдови, 43-річний економіст Маріан Лупу.

Його кандидатуру одноголосно підтримують 53 депутати (з 101) від правлячого в Молдові Альянсу за європейську інтеграцію (АЄІ).

Як вже повідомлялося, інтрига виборів полягає в тому, чи погодиться хтось з опозиційної Партії комуністів взяти участь у виборах і віддати голоси за кандидатуру Лупу. У перших виборах, які відбулися 10 листопада, Партія комуністів ухвалила консолідоване рішення не брати участь у виборах, всі 48 депутатів залишили зал засідань парламенту під час процедури таємного голосування.

Згідно з даними джерел в Партії комуністів, цього разу серед опозиції існує група депутатів, які хочуть брати участь у виборах, щоб обрати президента і подолати політичну кризу. Ситуація у фракції комуністів обговорюватиметься на спеціальному засіданні в понеділок вранці, до засідання парламенту. Саме на засіданні фракції комуністів з"ясується, чи є у правлячого Альянсу шанси обрати президента за допомогою опозиції.

Для обрання президента необхідно три п"ятих голосів депутатів парламенту - 61 голос. У правлячого Альянсу за європейську інтеграцію 53 депутати, а у Партії комуністів - 48.

У випадку, якщо президент не буде обраний і після повторних виборах, виконуючий обов"язки президента, голова парламенту Міхай Гімпу зобов"язаний буде розпустити парламент і призначити дату дострокових парламентських виборів.

Згідно з прийнятими нещодавно поправками в закон про вибори, парламент може бути розпущений тільки через рік з моменту останнього розпуску, тобто - після 16 червня 2010 року. З урахуванням виборчої кампанії, на яку відводиться не менше 45 днів, парламентські вибори можуть відбутися тільки восени майбутнього року.

В той же час, Гімпу підписав указ про створення комісії з розробки поправок в Конституцію. Минулого тижня він запропонував розробити пакет поправок в Конституцію в частині зміни положень про порядок обрання президента. Таким чином, він вважає за доцільне змінити закон шляхом всенародного референдуму, щоб подолати політичну кризу, яка триває майже рік.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Майбутнє президента Молдови в руках у комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути