пʼятниця, 05 березня 2021 07:31

Людей випустили після двотижневої ізоляції
8

5 березня 2020 року в Нових Санжарах завершилася обсервація для 94 українців та іноземців
Фото: dw.com
Особисто  привітати людей з виходом з обсерваії до Нових Санжар приїхав президент Володимир Зеленський
Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька перебувала на обсервації разом з евакуйованими з КНР
Люди, одягнені в костюми спецзахисту, обробляють деззасобами речі біля входу до корпусу медцентру "Нові Санжари",  де проходить обсервація евакуйованих з КНР
Співробітники медцентру забезпечували діяльність закладу ззовні та не заходили до потенційної "брудної" зони

З двотижневої обсервації перші евакуйовані з Китаю люди вийшли 5 березня 2020 року. Жили в медичному центрі Національної гвардії України в селищі міського типу Нові Санжари Полтавської області.

Зустрічати з обсервації 94 людей, серед яких 45 українців, 27 іноземців та 22 членів екіпажу, до селища на Полтавщині гелікоптером прилетів президент Володимир Зеленський та прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Разом з евакуйованими з Китаю на обсервації перебувала і тодішня міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

Автор: facebook.com/zoryana.chernenko
  Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька перебувала на обсервації разом з евакуйованими з КНР
Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька перебувала на обсервації разом з евакуйованими з КНР

"Я прийняла рішення приєднатися до людей в обсервації. Разом з ними я проведу наступні 14 днів, в одному приміщенні, в тих самих умовах. Сподіваюсь, що моя присутність заспокоїть як тих, хто знаходиться в Нових Санжарах, так і решту країни", - написала вона тоді у Facebook.

Протягом двох тижнів людям на обсервації не дозволяли виходити з багатоповерхового корпусу санаторію "Нові Санжари". Мали можливість дихати повітрям лише з балкона. Жили в кімнатах зі зручностями. Вихід з кімнат в приміщення спільного користування також обмежили.

Автор: Ольга Стенько
  Два тижні люди перебували в ізоляції - за відсутності балкону в кімнатах бачили зовнішній світ лише через вікно
Два тижні люди перебували в ізоляції - за відсутності балкону в кімнатах бачили зовнішній світ лише через вікно

Їжу приносили в кімнати, готові порції постачала кейтерингова компанія. Доступ до ізольованих приміщень - потенційно "брудної" зони - мали лише декілька медиків та перекладач. Для роботи до Нових Санжар приїхали лікарі інфекціоністи та спеціально навчений медичний персонал. Ці ж медики супроводжували евакуйованих людей дорогою з Китаю.

Штатні співробітники медичного центру працювали на зовнішньому забезпеченні роботи санаторію, доступу до "брудної" зони не мали, розповів Gazeta.ua головний лікар Олександр Блінов.

Проводили дезобробку, знезараження. Ніхто зі співробітників не виявив бажання звільнитися. Коло обов'язків пояснили кожному, діяли чітко за передбаченими алгоритмами. При знезараженні проводили відеофіксацію - які саме деззасоби використовують, в якій кількості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дорогу посипав сіллю, щоб знезаразити" - що відбувається у Нових Санжарах

"На самому початку приїжджав головний санітарний лікар Віктор Ляшко і представники з Національної служби здоров'я. Розробили близько 40 алгоритмів дій на всі випадки. Як людей годувати, як утилізувати відходи, знезаражувати стічні води. На випадок виявлення хвороби алгоритм був такий, що повідомляємо начальнику Департаменту охорони здоров'я, приїжджає з обласного центру "швидка". Бригада в повному захисному екіпіруванні: два лікаря, перекладач. І забирають пацієнта до профільного відділення", - розповів керівник медичного центру.

Автор: Ольга Стенько
  Люди, одягнені в костюми спецзахисту, обробляють деззасобами речі біля входу до корпусу медцентру "Нові Санжари",  де проходить обсервація евакуйованих з КНР
Люди, одягнені в костюми спецзахисту, обробляють деззасобами речі біля входу до корпусу медцентру "Нові Санжари", де проходить обсервація евакуйованих з КНР

Як зрештою з'ясувалося, ніхто з ізольованих осіб не захворів на ковід. Хоча приводи потурбуватися про здоров'я підопічних були. Іноземна громадянка поскаржилася на загострення хвороби шлунково-кишкового тракту. На онлайн еонсультації гастроентеролог надав рекомендації щодо лікування. В іншого пацієнта заболів зуб.

"Людина поскаржилася на гострий зубний біль. З Полтави приїхав лікар стоматолог. Одягнув захисний костюм, прийшов до пацієнта і надав допомогу", - розповів Блінов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили результати досліджень українців у Нових Санжарах

Згодом усі співробітники отримали грошову премію від Нацгвардії. Безпосередньо працювали 60 осіб, в тому числі обслуговчий персонал, – сантехніки, електрики.

"Десь світло пропало, десь труба потекла. Цілодобово працював персонал. Передавали, наприклад, ліки чи якісь речі. Співробітники приходили до зони передачі, а там все забирали люди в спецзахисті, які передавали безпосередньо пацієнтам" - пояснив головний лікар санаторію.

Автор: Ольга Стенько
  Співробітники медцентру забезпечували діяльність закладу ззовні та не заходили до потенційної "брудної" зони
Співробітники медцентру забезпечували діяльність закладу ззовні та не заходили до потенційної "брудної" зони

Протягом двох тижнів в Нових Санжарах чергували інфекціоністи з обласного профільного медзакладу. Проводили прийом в Новосанжарській ЦРЛ.

"Наш заклад працював у звичному режимі: прийом пацієнтів, операції, ургентна допомога. Чергували за звичним розкладом всі зміни в усіх відділеннях. Графік роботи інфекціоністів розробили в Департаменті, але вони сиділи в режимі очікування. За весь період до них прийшло 3 чи 4 людини - з поточними питаннями. Ніякого ажіотажу чи паніки не було", - розповіла головна лікарка Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря.

Медичним працівникам райлікарні та місцевого центру ПМСД безоплатно надали лікарський засіб для профілактики ГРВІ. Його ж роздавали пацієнтам, які мають хвороби обміну речовин та серцево-судинної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нових Санжарах безкоштовно роздадуть противірусні ліки

Попри негативний контекст, в якому в перші дні обсервації згадували Нові Санжари та однойменний медичний центр, санаторію ця історія пішла на користь.

"Нам виділили дуже великі кошти на ремонт після того. Ми відремонтували кімнати, коридори. Зараз ремонт ще триває. Цей випадок, фактично, допоміг нам, щоб у нас все стало краще. Тепер всі знають про нас, наплив людей став більше. А ще ж у Новосанжарському районі в останню, мабуть, чергу появилися хворі на ковід. Найбільше, думаю, тому, що наші люди від самого початку ставилися відповідально: носили маски, дотримувалися дистанції. Доля пандемії – в руках самих людей", - вважає керівник медичного закладу.

Перший офіційно підтверджений випадок захворювання на Covid-19 в Новосанжарському районі зафіксували наприкінці серпня 2020 року. Хвора - мешканка Нових Санжар, пенсіонерка, яка повернулася з відпочинку на заході країни.

Зараз ви читаєте новину «Людей випустили після двотижневої ізоляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути