Ексклюзиви
середа, 30 вересня 2009 08:37

Любомир Гузар каже, що нема утисків православних у Західній Україні

Любомир Гузар каже, що нема утисків православних у Західній Україні

Глава Української Греко-католицької церкви Блаженніший Любомир заявляє, що закиди Російської православної церкви щодо утисків православних в Західній Україні не мають під собою жодних підстав.

Як повідомили у прес-службі УГКЦ, на цьому наголосив Блаженніший Любомир, коментуючи звинувачення, які під час нещодавньої зустрічі з Папою Римським Бенедиктом XVI та кардиналом Леонардо Сандрі, префектом Конгрегації для Східних Церков, висловив керівник Відділу зовнішніх церковних зв"язків Московської патріархії Архиєпископ Волоколамський Іларіон.

"Ці закиди роблять постійно, але я ще не чув, щоб хтось їх довів", – сказав глава УГКЦ.

Він розповів, що перед представниками Ватикану греко-католиків часто звинувачують чи то в "розгромі трьох православних єпархій" (хоча і сьогодні у структурі УПЦ діють Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська єпархії), чи в "насильницькому відібранні православних храмів", чи в "перешкоджанні будівництва нових церков".

"Якщо б ми почули серйозні, аргументовані закиди, то це було б важливим фактом, але досі нас звинувачували, не надаючи жодних доказів", – наголосив Блаженніший Любомир.

"Я не знаю жодного випадку, коли б ми забрали хоча б один православний храм, збудований вірними РПЦ. У 1946 році Російська Православна Церква в Західній Україні отримала від держави понад 500 храмів. Годі сказати, що це були храми РПЦ", – пояснив глава УГКЦ.

За його словами, "у час виходу УГКЦ з підпілля траплялися прикрі випадки, коли громада розділялася і були великі непорозуміння. Але це вже давно минуло, і сьогодні практично немає конфліктних ситуацій".

"Якщо ми маємо справді такий великий вплив на місцеву владу, то чому ще до сьогодні нам не повернули всіх приміщень біля собору Святого Юра у Львові?" – запитав Предстоятель УГКЦ, коментуючи закид, що УГКЦ через місцеву владу чинить спротив будівництву нового кафедрального собору УПЦ у Львові.

"Ще перебуваючи у Львові, я два рази офіційно звертався і до обласної, і до міської влади із тим, що Православна Церква має право отримати землю для будівництва нового храму. Я це виразно сказав", – наголосив глава УГКЦ.

При цьому він підкреслив: "Я все ще чекаю на об"єктивні докази того, що греко-католики насильно забрали якісь храми чи що перешкоджають будувати нові церкви", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Любомир Гузар каже, що нема утисків православних у Західній Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути