неділя, 18 січня 2015 18:43

Львів'яни на Марші Миру скандували "Путін-х..ло!", "Путін-терорист" та молилися за Донбас
5

Фото: Юлія Ліпіч

18 січня о 14.00 біля пам'ятника Т. Шевченку у центрі Львова на Марш Миру "Я-Волноваха" зійшлося близько 2 тис. мешканців. Зі собою принесли синьо-жовті та червоно-чорні прапори. Усі встають у шеренгу, попереду три священики. Серед натовпу – молоді батьки з колясками. До візків почепили синьо-жовті стрічки.

"Свій марш Солідарності проводимо у той же час, коли такий проходить у столиці. Разом з іншими українцями хочемо продемонструвати, що наш бойовий дух не здолати. Біль по втраті об'єднує всю Україну. Також маємо ряд вимог. Хочемо, аби Верховна Рада та Президент Порошенко офіційно визнали Росію військовим агресором. Вимагаємо ввести воєнний стан в окупованих територіях країни. Також Президент має негайно запровадити масовий військовий вишкіл громадян, які зараз проводять лише громадські воєнно-патріотичні організації. Надати для такого вишколу зброю і боєприпаси. Зібралися до Святої Вечері, аби згадати тих, хто вже ніколи не сяде вечеряти", - каже одна з організаторів акції, представник громадської організації "Розвиток громади" Лія Мазуркевич.

Організатори наголошують: Марш – аполітичний. Просять не використовувати політичну символіку та політ гасла.

"Ми просто хочемо показати світові, зокрема Європі, зо українці переживають дуже важкий час. Наголошуємо на військовій агресії з боку Росії. Ми не гірші від французів. Вони вийшли на вулиці після розстрілу своїх земляків. Ми теж своїх загиблих пам'ятаємо", - каже Мазуркевич.

Натовп рухається по вул. Дорошенка до пам'ятника жертва комуністичних злочинів на пл. М. Шашкевича. У руках несуть лампадки, аби запалити у пам'ять загиблих на Донбасі. Скандують: "Слава нації – смерть ворогам", "Герої не вмирають – вмирають вороги". Час від часу у натовпі хтось вигукує: "Путін-х-ло". У відповідь кричать" "Путін-терорист". Несуть плакати: "Путін відчепись від України", "Я-Волноваха", "Я-Донбас".

"Син учора по інтернету прочитав, що у Львові буде проходити така акція. Я сьогодні приїхав сюди зі Стрия. Думав, що буде більше людей. Видно, всі готуються до Щедрого Вечора. Але нам не на часі сьогодні святкувати, коли ворог не спить. Москаль ж від чорта. Як показує історія, у період всіх воєн на Різдво було перемир'я між ворогуючими сторонами. На Донбасі на Святвечір сепаратисти палити по наших, наче скажені. Я хочу усім наголосити: треба мобілізовуватися і брати зброю до рук. Кажу, хоча у самого два сини. Та мусимо захищати землю від окупанта,- каже Микола Воронець. У руках тримає власноручно написаний плакат "Смерть Путіну".

Біля пам'ятника півтори години правлять молебень за загиблими під Волновахою. На панахиді присутній міський голова Львова Андрій Садовий.

"Вже три місяці живу у Львові. Здається, що ця війна ніколи не закінчиться. Раніше вірив Порошенкові, Яценюкові. Тепер у них розчаровуюся. Політики лобіюють свої інтереси, до нас їм байдуже", - Володимир з Донецька тримає плакат "Я хочу додому".

Цю акцію проводять у Києві, Тернополі, Івано-Франківську, Рівному, Ужгороді. Так люди реагують на обстріл терористами автобусу із мирними жителями у Волновасі 13 січня. Тоді 13 людей загинуло, 15 поранених. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл як терористичний акт, відкрила кримінальне провадження. Цей випадок порівнюють з обстрілом в Парижі журналістів сатиричного видання. Там 12 жертв, влада Франції визнала це теж терористичним актом.

 

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни на Марші Миру скандували "Путін-х..ло!", "Путін-терорист" та молилися за Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути