середа, 15 лютого 2012 20:25

Львівським афганцям заборонили бронетранспортер на вшануванні учасників бойових дій
21

Фото: Фото: Павло Паламарчук

15 лютого у Львові відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та відзначення 23-ої річниці виводу військ колишнього СРСР з Афганістану.

Близько сімсот ветеранів Афганської війни зібралися на площі Петрушевича. Звідти вони колоною рушили до пам'ятного знаку "Громадянам Львівщини, полеглим в Афганістані в 1979-1989 р.р.". Попереду колони ішов духовий оркестр. За ним кілька людей несли вінки. По дорозі до монументу, афганці поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку.

"Він такий самий воїн, як і ми, - сказав голова Спілки ветеранів Афганістану Михайло Магеровський. - Шевченко багато років провів на чужині. Але завжди боровся за Україну. Хоч не зі зброєю в руках, а словом. Проте це слово було сильніше жодної зброї".

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Афганці" помстилися Януковичу і розвернулися до нього задом

Кожного року колону супроводжував бронетранспортер. Але цьогоріч його не було. За словами Магеровського, у Києві просто не підписали відповідний наказ. Чому не дали дозволу на використання БТРу офіційно не повідомили.

Біля монументу полеглим в Афганістані відбулося віче та молебень. Біля пам'ятного знаку окрім квітів також ставили стакани та горнята з горілкою. Накривали їх скибкою хліба. Дехто клав сигарети. Так поминали свої побратимів. Після цього поминати загиблих ветерани пішли в два натягнуті військові намети.

Крім того, сьогодні міська влада виплатила одноразову грошову допомогу 64 львів'янам з числа учасників бойових дій в Афганістані. Її отримали інваліди першої групи, а також члени сімей загиблих. Сума допомоги кожному становила 200 гривень.

"Як ветеран отримую пенсію 1500 гривень, - розповів Роман Цаплинін. - Звісно, що цих грошей мало для життя. Тому працюю ще на роботі. Так можна якось вижити. Те, що дали по 200 гривень теж добре. Хоч сума і мала. Але дехто зможе купити собі хоч якісь медикаменти. Краще хоч щось, ніж нічого".

На Львівщині є понад 6 тисяч ветеранів війни в Афганістані.

Зараз ви читаєте новину «Львівським афганцям заборонили бронетранспортер на вшануванні учасників бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути