вівторок, 21 травня 2013 15:11

Львівські запорожці відправилися на раллі в Чехію та Прибалтику
10

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні з центральної площі Льовава  - Площі Ринок - вирушили 15 ретромобілів у Чехію та Прибалтику на фестивалі старовинних авто. О 12:00 на площі зібралось близько 10 запорожців, одна Волга й одне стареньке Рено.

"Львівська команда виїздить до Чехії на раллі Богемія та до Прибалтики на з'їзд автомобілів-жуків Валабаі, щоб взяти участь у змаганнях ретро-авто та запросити гостей на український Леополіс Гран Прі", - розповіла представник Гран Прі Христина Тузяк.

За кілька хвилин на площі приїхало авто, яке привернуло увагу усіх присутніх.

"Це американський автомобіль Філіпс, - розповів його власник, голова автоклубу ЗАЗ Козак, Володимир Кулинич. - Тут кузов від Мерседеса 540, який поставлений на базу Корвета. Таких машин виготовлено усього 90 у всьому світі у 1980-1981 роках. В Україну її привезли одесити, реставрували її 8 років, але так і не доробили до кінця. Я її відкупив у розібраному стані, але 80% реставрації уже було зроблено. Ця машина розганяється більше ніж на 200 кілометрів на годину. А ціни на такі авто немає. Від 50 до 100 тисяч, усе залежить від того, яке бажання має власник продати".

У Європі є усього три таких автомобілі. Біля ретромобілів зібралось багато туристів, які фотографувались з машинами.

"То дуже добре, що таке влаштовують, - сказала туристка із Донецька Тетяна Бохай. - У нас в місті такого не буває, принаймні я ще не бачила, а тут вперше приїхала й маю купу цікавих фото, позитивні враження. А син узагалі в захваті".

На всі автмобілі почепили спеціальні номерні знаки підготовані для Гран Прі "Leopolis grand prix 2013".

"Вперше Гран Прі у Львові відбулось у 1930 році, - розповів один із водіїв Сергій. - Три роки поспіль тут збирались майстри керма. У 1934 через кризу перегони зупинили. В СРСР узагалі не думали про їх відновлення й уже з 2010 року у Львові знову відновили великі перегони Галичини".

Також організатори розповіли про проблеми із залученням іноземних гостей до заходу.

"Минулих років учасники з Італії й Англії відмовились приїжджати через проблеми із кордоном, довгі черги, - розповів співорганізатор Ралі Роман Фернеза. - Також у них є думка, що тут багато злочинців й усе крадуть. Але ми ці міфи розвінчуємо, привозимо людей, які бачать, що тут добре й поширюють далі інформацію. Скажімо у 2010 році приїхало усього 5 машин із Польщі, а вже восени того ж року було 19 машин, наступного року 32, а цього року уже очікуємо 80 авто з Польщі".

Також чоловік розповів, що є співпраця із прикордонниками й для спецгостей проходження кордону займає годину-півтори. Після брифінгу водії повставляли у вікна автомобілів прапори й рушили колоною на виїзд із міста під сигнали авто. Горбатим доведеться подолати близько 800 кілометрів в одну сторону.

Зараз ви читаєте новину «Львівські запорожці відправилися на раллі в Чехію та Прибалтику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути