середа, 12 серпня 2009 15:44

Лукашенко ставить Росії умови

Лукашенко ставить Росії умови

Білорусь погодиться на участь в створюваних під патронажем Москви Колективних силах оперативного розгортання (КСОР) у разі нормалізації торгових відносин з Росією. Про це заявив у вівторок президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Сили для боротьби з тероризмом та іншими загрозами (які, на думку спостерігачів, підносяться як російська противага НАТО) створюються в рамках Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), членами якої, окрім Росії та Білорусі, є Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Вірменія та Узбекистан. Останній, як і Білорусь, досі не приєднався до КСОР.

Останнім часом союзна Росія і Білорусь пережили низку торгових воєн на тлі кризи і зближення Мінська із Заходом. Після того, як Росія ввела тимчасову заборону на імпорт білоруської молочної продукції, Лукашенко не приїхав на червневий саміт ОДКБ до Москви, де були підписані документи про створення КСОР.

"За що повинні гинути мої хлопці? За те, що Білорус Росії на ринок не пускають? Або за те, що енергоресурси з Казахстану, Росії за скаженими цінами повинен купити?" - заявив Лукашенко.

"Якщо ми збираємося гинути один за одного, то давайте не наїжджатимемо один на одного, житимемо як в одній державі", - сказав білоруський лідер. Він відзначив, що доніс цю позицію до партнерів по блоку на неформальному саміті ОДКБ в Киргизії на початку серпня.

Нагадаємо, головний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко перед самітом в Киргизії заявив, що після 1 серпня проблем з постачаннями білоруської молочної продукції до Росії не виникне. Тоді Лукашенко пообіцяв не тільки при першій нагоді підписати угоду по КСОР, але і заступити на пост голови ОДКБ, який Мінськ повинен був зайняти ще в час червневого саміту в Москві.

Зараз Мінськ говорить, що зазнає труднощів з постачаннями на російський ринок низки товарів, зокрема сільгосптехніки. За підсумками першого півріччя експорт до Росії скоротився майже навпіл в порівнянні з тим же періодом минулого року.

Лукашенко відзначив, що Мінськ приєднається до російського анти-НАТО "якщо це буде вигідно". За його словами, відмова від участі в червневому саміті ОДКБ "не означає, що ми проти інтеграційних процесів, зокрема у військово-політичній сфері".

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко ставить Росії умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути