четвер, 03 квітня 2008 20:17

Найкраще купують розрекламовані сорти городини

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  У Чернігові на виставці ”Сад. Город” місцевий селекціонер Олександр Ведула торгує насінням і картоплею, яку виростив сам
У Чернігові на виставці ”Сад. Город” місцевий селекціонер Олександр Ведула торгує насінням і картоплею, яку виростив сам

27 березня на виставці "Сад. Город" у чернігівському "Експоцентрі" юрби покупців скуповували насіння та саджанці.

— Харчі подорожчали. Люди знову повертаються до городництва, — пояснюють організатори виставки.

70-річна пенсіонерка з Чернігова Валентина Демиденко запитує у продавців насіння помідорів "Ранєт".

— У журналі "Дім, сад, город" про них писали. Дуже рясні ростуть, — говорить Валентина Миколаївна. — На виставки я справно ходжу. Та цього разу дорогувато. За саджанці просять по 25–30 гривень. Кустік малини — 30 гривень. Гарні огірки по 4 гривні. Продавці багато кажуть неправди. Тому купую в перевірених. Торік брала картоплю "Беллароса" у місцевого селекціонера Ведули. Не обдурив, вродила добре. Отакенна поросла, — жінка розводить пальці обох рук. — Та тільки її черв"як поїв. Треба буде чимось обробити.

За словами продавців, люди більше цікавляться розрекламованими сортами. Також призначеними для консервації та тривалого зберігання.

— Якщо капусту — то пізню, так само моркву й буряк, — пояснює Марія Іванченко, 17 років, із Запоріжжя. Разом із бабусею вона торгує насінням вітчизняної, російської та голландської селекції. — У них врожайність більша, і зберігаються краще. А помідорів та огірків хочуть ранніх, щоб не встигла з"їсти фітофтора. Екзотичні види — як то брюссельську чи пекінську капусту — питають мало.

Картоплю на насіння продають городники-любителі та селекційні підприємства. Кожен другий запитує про німецький сорт "Беллароса". За 1 кг картоплі правлять 8–10 грн.

— Нічого поганого про сорти голландської та німецької селекції сказати не можу, — говорить 32-річний Олексій Дробноход із науково-виробничого об"єднання "Чернігівеліткартопля" в селищі Седнів Чернігівського району. — Але в Україні краще вирощувати картоплю власної селекції. Вона більш пристосована до наших умов. Питають новий сорт нашої селекції "Нагорода": крупноклубневий, високоврожайний. Гарний білоруський сорт "Альпініст". Він має середні бульби і високу врожайність. Смак відмінний і добре зберігається. Стійкий до хвороб. Запитують і "Чернігівську-98" — сорт не новий, але сподобався городникам.

На думку Дробнохода, можна вирощувати будь-яку картоплю, аби нову чи оздоровлену. Сорти обов"язково треба міняти.

Ягода така, як у малини, запах — як у полуниці

— Купили кілька сортів, на наступний рік залиште два-три, які вродили, — радить науковець. — Бува беруть два сусіди один сорт, в одного він родить, в іншого — ні. Тут треба підібрати саме під вашу ділянку. Не варто боятися і чіпсових сортів. Нема такого сорту, який був би несмачним. Уся картопля смачна, поки молода.

— Рекомендуємо кучеряву петрушку "Стихія" нашої селекції, — показує пакетик Анатолій Маленко, 36 років, із дослідної станції "Маяк" села Крути Ніжинського району Чернігівщини. — Її можна садити на грядки, для їжі, а можна і на клумби — для краси. Із новинок є салат "Спалах", селера "Рома", капуста "Ліка".

Директор чернігівського заводу продтоварів "Ясен" Анатолій Ясько, 56 років, ходить із саджанцями в руках.

— 12 років тому завів бджіл і розсадив садочок, — ділиться Анатолій Григорович. — Думаю, як вигонять з посади — буду займатися. З посади не вигнали, але бджоли й садок залишилися. На виставки ходжу щороку і бачу, що вибір все більший. Купив білу шовковицю і шпанку. Таку, яку їв у дитинстві. Купую звичайні дерева, які ростуть і родять довго. За новинками — приміром колоновидними деревами, не знаю, як доглядати. Тому й не ганяюся.

До чернігівського селекціонера Олександра Ведули стоїть черга. Він продає насіння городини. Усіх запрошує в гості на свою ділянку.

— Насіння пакуйте в паперові пакетики, — радить Олександр Іванович. — У поліетиленових, типу "стрілка", повітря насінню вистачить на два-три тижня. Як не посієте, задихнеться.

На 6 сотках у Олександра Ведули росте 4 тис. яблунь і груш, 600 кущів смородини, 200 кущів порічок, 3 тис. кущів розсади помідорів.

— Із новинок — шпинат суничний. Ягода така, як у малини, запах — як у полуниці, а рослина на вигляд, як шпинат, — ділиться.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще купують розрекламовані сорти городини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути