вівторок, 28 серпня 2012 16:44

Лучани змушені повертатися у напіврозвалений будинок
12

Мешканці будинку змушені повертатися сюди
Фото: Фото: Анна Усік
Під'їзд опломбовано
У своїх квартирах людям страшно спати

У будинок по вул. Рівненській у Луцьку, де 10 червня обвалилися 8 квартир першого і другого під'їздів, повертаються мешканці. Людей виселили з готелю "Світязь", де дехто жив 2,5 місяця після обвалів. Пропонують поселитися в один з луцьких гуртожитків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку обвалилася 5-поверхівка: є жертви і люди під завалами

"Коли спати лягаю, "Отче Наш" читаю. Боюся, що вранці можу не проснутися, - каже один із мешканців Віктор Михайлович, який вийшов покурити у двір. - Ми покликали до себе губернатора. Климчук пообіцяв до Нового року укріпити стіни і фундамент, але нам від цього не легше. Треба будинок знести і новий побудувати. Бо як можна ліпити те, що все рівно рано чи пізно завалиться. А Климчук послухав і каже: "Теоретично зруйнувати і побудувати нове можна, але навіщо? Чим вам цей дім не подобається? Комісія сказала, що в ньому можна жити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці зруйнованого будинку у Луцьку вирішили потурбувати президента

На ремонт "хрущівки" уряд виділив 12 мільйонів гривень.

"Понятно, що всім на нові квартири не хватить. Ми думали, Климчук перед виборами почне про нас дбати, але марно. Шансів, що нам дадуть нову квартиру — нуль, а жити більше нема де. Ми одною ногою в могилі. Архітектори, які нас навідували, кажуть, що небезпечно навіть заходити у той дім, не те що жити".

Під час обвалу у червні загинуло двоє пенсіонерів. Вхід до обваленого під'їзду опечатаний. На броньованих дверях висять замки і оголошення "Дешево продам гараж. 5 хв від дому". Вцілілі стіни на першому поверсі обклеєні виборчою агітацією, оголошеннями про вантажні роботи, грузоперевезення і послуги адвокатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Майданець живе в готелі

"У когось біда, а хтось підзаробити хоче, - Віктор Михайлович зриває рекламні наклейки. - Ці обвали двох моїх знайомих на той світ забрали. З загиблими Славіком і Василем ми в цей будинок в'їхали у1972-му, зразу після його здачі. Жили по сусідству, тільки в різних під'їздах. Їздив до них на похорони. Там півбудинку сусідів було. Кожен міг на їхньому місці опинитись. Міська рада тут експертизу проводила. Кажуть, під'їзди завалилися, бо в кладці нема цементу, один пісок. Чиновники почали версії вимальовувати, що дом будували студенти, цемент крали. Та за совєтів навіть цеглину вкрасти боялися. Якщо дім на піску побудували, він 50 років не простояв би".

З лицьової сторони будинку обсипається плитка. Біля третього під'їзду пішла тріщина з 4 по 1 поверх.

Зараз ви читаєте новину «Лучани змушені повертатися у напіврозвалений будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути