четвер, 10 грудня 2009 13:45

Луценко і Добкін отримали "Будяк року"

Луценко і Добкін отримали "Будяк року"

Українська Гельсінська спілка з прав людини оголосила найзначніших порушників прав людини - лауреатів Всеукраїнської антипремії правозахисників "Будяк року - 2009" у четвер на прес-конференції в Києві.

"Будяк року" - це премія, яка вручається за "видатні" порушення прав людини.

Премія повинна бути прив"язана до яких-небудь фактів, щоб це не було просто звітом правозахисних організацій про проблеми в тих або інших сферах", - сказав представник громадської організації Інститут "Республіка" Володимир Чемерис.

Як повідомив глава правління Гельсінської спілки Аркадій Бущенко, з 17 заявок, які були номіновані на отримання "премії", конкурсна комісія вибрала 6 лауреатів.

Верховний суд України став лауреатом антипремії в номінації "За відверту зневагу принципами правосуддя". На думку журі, йому можна присудити перше місце - "Золотий будяк".

А.Бущенко відзначив, що Верховний суд відмовився відміняти рішення щодо засудження підозрюваного у вбивстві Олександра Яременко, яке Європейський суд визнав результатом несправедливого судового розгляду.

Разом з тим, "За обмеження свободи вираження поглядів" члени журі присудили "будяк" Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі. На думку українських правозахисників, дії Комісії не обґрунтовані і не відповідають поставленим цілям.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко отримав антипремію "За систематичні порушення прав людини". За словами В.Чемериса, це обумовлено тим, що впродовж 2009 року МВС порушувало презумпцію невинності громадян, а також без рішення суду і достатніх підстав перешкоджало мирним зборам.

"За брутальне порушення прав на охорону здоров"я" антипремію присудили міському голові Харкова Михайлу Добкіну, який, як відзначив А.Бущенко, ліквідовував протитуберкульозний стаціонар. У результаті цього Харків залишився без єдиного стаціонару для хворих туберкульозом.

Крім того, Сіверськодонецька міська рада отримала "будяк" "За порушення екологічних прав", а одеський міський голова Едуард Гурвіц - "За систематичні перешкоджання в проведенні мирних зборів".

За словами організаторів антипремії, сухі гілки будяку разом з дипломами як нагороду будуть відправлені лауреатам поштою.

Всеукраїнську антипремію правозахисників "Будяк року-2009" Українська Гельсінська спілка з прав людини вручає з 2006 року.

За словами PR-менеджера спілки Марини Говорухиної, мета антипремії - звернути увагу громадськості на порушення прав людини, які відбулися в державі протягом року, і стимулювати дискусію щодо небезпечних для людини тенденцій у вітчизняній правовій системі.

Нагадаємо, 2008 року Українська Гельсінська спілка назвала лауреатом антипремії "Будяк року 2008" генерального прокурора Олександра Медведька за екстрадицію в Росію біженця, громадянина Російської Федерації Кузнєцова.

За матеріалом Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Луценко і Добкін отримали "Будяк року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути