субота, 27 березня 2010 16:46

Лозу до вербної неділі цього року продають по 5-10 гривень

Лозу до вербної неділі цього року продають по 5-10 гривень

У Львові цього року на ринках і вулицях удвічі більше продають вербу до завтрашнього свята – Вербна неділя. У місті пучок прибраної лози можна купити за 8 грн, якщо вона більше пів-метра – по 10 грн. Зовсім без прикрас – лоза з барвінком – коштує 5 грн. Минулого року вербовий букет можна було купити за 3-5 грн.

Святкову вербу в Галичині називають "баською", "лозою", "різкою".

"До торгівлі готувалися ще з осені. Насушили квітів польових, особливо безсмертнику. Взимку їх фарбували. Сніг зійшов – назбирали барвінку. По лозу пішли по-під річку збирати удвох, з ножами та пилкою, - розповідає 45-річна Наталя Горбань із Городоцького району. Продає вербу на Привокзальному ринку разом з 17-річним сином. - А що робити? Як ми у селі маємо те, на що є попит у місті, то я того ремесла не встидаюся. Привезли ми сумку коротких букетів і сніпок довгих – на любителя. Думаю, додому не повезу. Вже вторгувала 240 гривень".

Львів"янка Ольга Миклушка з Сихова купленої лози принципово не визнає.

"Я народилася в селі. З дитинства то була моя робота - гарний букет з різки зробити, квітами замаїти, мамі до церкви. Я кожну гілочку вибирала. Тому і зараз не можу купляти то на базарі як ширпотреб якийсь. Є ж парк, ліс недалеко. Сама собі наламаю, якої хочу верби, сама стрічку куплю – і вберу на свій смак". - каже жінка.

На вулиці Сихівській біля "Іскри" немає місця на зупинці. Жінки-продавщиці верби створили живий коридор. Він тягнеться від зупинки уздовж дороги на метрів 60 та углиб ринку. Пасажири на зупинці 2-го маршруту обурюються, що немає куди пройти.

"Такого ще не бачила, щоб так багато тої верби було на базарі. Колись старенькі жінки продавали. А то, бачу, і хлопи молоді торгують, і дівчата. Бідні люди, надіються хоч якусь копійку до свят підробити", - продовжує Ольга.

Ажіотаж із вербою пояснюють тим, що цього року католики та православні святкують Пасху в один день. Тому і Вербна неділя у них співпадає.

Львівська архідієцезія Римо-католицької церкви налічує 1 690 парафій і 130 тис. віруючих у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Безкоштовно у четвер-п"ятницю роздавали вербу в місті соціальні працівники Личаківського району. Акцію "Верба б"є не я б"ю. Від нині за тиждень буде Великдень!" проводять вже вдруге. Волонтери принесли гілочки верби близько 50 малозабезпеченим сім"ям району, також сім"ям з дітьми та з інвалідами.

"Gazeta.ua"

Зараз ви читаєте новину «Лозу до вербної неділі цього року продають по 5-10 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути