вівторок, 19 червня 2007 18:55

Лось забрів на Петрівку (ФОТО)
7

Доросла лосиха забрела на ринок "Колосок" біля станції метро Петрівка вночі у вівторок. Звідки взялася дика тварина у брудному районі Києва, де немає зелених зон, можна тільки здогадуватися. Начебто її бачили на Московському мосту, і прийшла вона на Петрівку аж із лівого берега. На жаль, мандрівка мегаполісом виявилася для тварини смертельною.

- Я стою тут торгую. Дивлюся, аж із воріт заводу лосяча голова виглядає. Я думала, в мене зранку глюки, - розповідає 31-річна Марина Коваленко, яка торгує кавою та чаєм на ринку "Колосок". - Протерла очі, дивлюся, а вона і далі стоїть, вухами махає. Метр вісімдесят заввишки. Постояла хвилину, побачила, що тут люди ходять. Розвернулася і пішла назад.





Тварину від воріт відігнала охорона заводу "Динамо". Підприємство зараз не працює, його територію здають в оренду під склади. Лосиху загнали до бетонної загорожі. Там стоять урни для сміття, яке зносять торговці з ринку. Охоронці відразу ж викликали МНСників.

- Спочатку тварина вела себе мирно. Ходила все роздивлялася, та нюхала, - розповідає 43-річний Сергій, який працює на території заводу "Динамо". - Потім мабуть зрозуміла, що їй звідси не вибратися і почала буянити. Стрибала на металеві контейнери, навіть кришки попроламувала. Аби не проламала, то мабуть стрибнула би через двометровий паркан.

Подивитися на лосиху приходило чимало киян, кажуть Сергій.

- Для мене це не новина, я коли ще був малий то жив на Дарниці. То до нас у двір двічі забігали спочатку лось, а потім лосиха, - додає.



Забирати лосиху приїхали працівники комунальної аварійно-рятувальної "Київської служби порятунку". Вони вкололи тварині снодійне і зібралися везли її до лісу під Вишгородом. Але тварина нікого не підпускала до себе.

- У них була така довга палка, на кінці у неї була голка. Спочатку їй дали два уколи зі снодійним, але тварина не засинала. Тоді ще одного дали, - розповідає Сергій із заводу "Динамо".

Тварині зв"язали копита, закрили очі. Але лосиха навіть після трьох уколів снодійного сильно пручалася. Зрештою самицю електропідйомником погрузили на вантажівку, і повезли із Петрівки.

Дорогою до лісу вона померла.

- Лось просто задихнувся в машині. Була сильна спека, а двері щільно закривають. І доступу повітрю немає, - повідомив "ГПУ" черговий "Київської служби порятунку", який відмовився назватися.

Торговці на ринку вважають, що тварині вкололи забагато снодійного - саме тому, мовляв, вона й загинула.


- Лосі у місто часто заходять, - каже директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. - Два тижні тому у район Виноградара прийшов молодий лось. Його убили браконьєри. Все просто - молоді лосі покидають своїх батьків і шукають нових місць. Місцевості не знають, і потрапляють до міста.

За рік убивають у Києві убивають до 20 лосів, каже Борейко. Вони не є рідкісними тваринами, але за останні 10-15 років в лісах навколо Києва і їх поменшало вдвічі.


Павло МАГНУС, Оксана ХУДОЯР
Газета по-українськи, фото Магнолия-ТВ.
Зараз ви читаєте новину «Лось забрів на Петрівку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути