Ексклюзиви
пʼятниця, 30 червня 2023 14:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Литва потролила РФ у річницю звільнення Зміїного і запропонувала повторити "жест доброї волі"

Литва потролила РФ у річницю звільнення Зміїного і запропонувала повторити "жест доброї волі"
У допис додали і пояснення Міноборони Росії – що вихід з острова нібито є "жестом доброї волі", а не тому, що їх звідти вибили українські захисники. Фото: pixabay.com

У річницю звільнення острова Зміїний постійне представництво Литви в ОБСЄ запропонувало росіянам повторити "жест доброї волі" та вивести війська з усієї території України, як вони зробили це рік тому на Одещині.

Така заява з'явилася 30 червня в офіційному Twitter представництва Литви.

"Закликаємо Росію перейти на новий рівень методички "жестів доброї волі" та забиратися з усієї території України. Прямо зараз", – ідеться у заяві.

Литва нагадала, що виповнюється перша річниця повернення під контроль України острова Зміїний, після чого РФ втратила контроль над північно-західною частиною Чорного моря і перспективи десанту на Одещині, чого загарбники побоювалися на першому етапі війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща посилює кордон на тлі переміщення "вагнерівців" до Білорусі

У допис додали і пояснення Міноборони Росії:

"Вихід з острова росіян звісно був "жестом доброї волі", а не тому, що їх звідти вибили українські захисники".

Сьогодні, 30 червня, виповнюється рік, як було звільнено від російських окупантів острів Зміїний. Деокупація острова зірвала плани агресора позбавити Україну статусу морської держави.

Уже після звільнення українськими військами острова Зміїного російські загарбники кілька разів намагалися атакувати його з авіації.

Бійці Збройних сил України атакували російських загарбників на острові Зміїний із самохідних артилерійських установок Caesar. САУ українські військові встановили на баржі. Для обстрілу позицій РФ на острові Зміїний українські війська використали установки Caesar із 40-кілометровим радіусом дії.

30 червня 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що російські окупанти не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний.

1 липня два російських ворожих літаки Су-30 з аеродрому Більбек двічі вдарили фосфорними бомбами по острову. Росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно.

4 липня захисники встановили український прапор на острові Зміїний.

Зараз ви читаєте новину «Литва потролила РФ у річницю звільнення Зміїного і запропонувала повторити "жест доброї волі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути