пʼятниця, 04 жовтня 2024 07:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Літня наступальна операція РФ скоро досягне кульмінації - ISW

Літня наступальна операція РФ скоро досягне кульмінації - ISW
Російській війська продовжують наступати на різних ділянках фронту. Фото: apnews.com

Росія готувалась до літньої наступальної операції 2024 року кілька місяців.

Загарбники для цього збирали значні резерви та ресурси. Однак за кілька місяців ці ресурси значно скоротилися після виснажливих боїв. Про це у новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, у травні 2024 року російські війська хотіли створити угруповання з незадіяними оперативними резервами чисельністю до 70 тисяч осіб. Воно мало виконувати наступальну операцію на півночі Харківщини. Планувалося також створити резерви для наступу влітку Центрального угруповання військ на Покровськ.

В ISW зазначають, що РФ втратила значну частину цих резервів під час наступу на Харківщині, на Покровському напрямку, а також для захисту Курської області, куди зайшли ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вороги активізувались на Лиманському напрямку

Аналітики вважають, що росіяни втрачають велику кількість важкої бронетехніки під час механізованих штурмів по всій лінії фронту, особливо в західній частині Донецької області. Ймовірно, РФ накопичила велику кількість техніки для проведення штурмів. Однак дефіцит довгострокових запасів техніки стане відчутнішим зі зростанням втрат і може змусити російське військове командування переосмислити вигоду від продовження такої інтенсивної війни.

Продовження здатності Росії підтримувати наступальні операції на північному сході та сході України ослаблює необхідність перекидати частини до Курської області, а також значні втрати. Аналітики зазначають, що, скоріше за все, Росія скорочуватиме активність на менш пріоритетних ділянках фронту, ніж буде знижувати атаки рівномірно вздовж усієї лінії бойового зіткнення.

"Нинішня російська наступальна операція влітку 2024 року, ймовірно, досягне кульмінації у найближчі тижні й місяці. Однак російські війська можуть продовжувати проводити наступальні операції в значно меншому темпі по всій території України. Таким чином вони сподіваються, що послідовний наступальний тиск не дозволить ЗСУ накопичити живу силу і ресурси, необхідні для перехоплення ініціативи на всьому театрі воєнних дій", - ідеться у публікації.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 3 жовтня склали 656 710 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 1150 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За добу РФ також втратила шість танків, 17 бойових броньованих машин та 37 артилерійських систем.

Зараз ви читаєте новину «Літня наступальна операція РФ скоро досягне кульмінації - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути