Ексклюзиви
середа, 02 травня 2007 14:56

Лист виправдав "негідника з Титаніка"

Лист, знайдений на лондонському горищі, повернув добре ім"я одному з пасажирів "Титаніка", який врятувався. Багато років вважалося, що сер Космо Дафф Гордон (Cosmo Duff Gordon) поплив від тонучого корабля в напівпорожній шлюпці, пообіцявши матросам винагороду за те, щоб вони не підбирали тих, що тонуть. Тепер же, як пише газета The Telegraph, історію, можливо, доведеться переписати.

Виявлений лист написаний Мейбел Франкейтеллі (Mabel Francatelli), секретаркою, яка подорожувала разом з Гордоном і його дружиною Люсі, через декілька днів після краху "Титаніка". У своєму просторовому посланні жінка описує подробиці катастрофи і власного порятунку. За її словами, сер Гордон поводився благородно і чесно.

Як було відомо раніше, Гордон покинув тонучий корабель разом з дружиною, секретаркою, ще двома американцями і сімома членами екіпажа в шлюпці, розрахованій на 40 чоловік. Через декілька тижнів після корабельної аварії, яка відбулася 15 квітня 1912 року, стало відомо, що сер Космо виплатив кожному з веслярів винагороду у розмірі п"яти фунтів стерлінгів. Згідно матеріалам британської преси, ці гроші були обіцяні матросам за те, щоб вони не брали інших пасажирів, оскільки Гордон побоювався, що люди, що чіпляються за краї шлюпки, можуть її потопити. У книгах і розповідях про "Титанік" також писали, що леді Гордон, яка була дизайнером одягу, так прокоментувала міс Франкейтеллі загибель корабля: "Потонула ваша красива нічна сорочка".

В той же час, з листа секретарки виходить, що сер Гордон не робив і не говорив нічого негожого. Він просто зайняв своє місце в шлюпці. Рішення ухвалював екіпаж, до того ж поблизу не було нікого з потопаючих.

Суд виправдав Гордона, звинуваченого в ненаданні допомоги, проте погана слава переслідувала його до кінця життя.

Про існування листа Мейбел Франкейтеллі стало відомо після того, як її племінник привіз папір на аукціон Christie"s разом з рятувальним жилетом, який був на жінці. Очікується, що жилет буде проданий 16 травня, його вартість оцінюють в суму від 50 до 80 тисяч фунтів. Лист племінник Франкейтеллі вирішив залишити собі, і продасть лише його копію, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Лист виправдав "негідника з Титаніка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути