пʼятниця, 20 червня 2008 14:20

Лідер Придністров"я вважає, що президент Молдови його обдурює

Голова невизнаної Придністровської республіки Ігор Смирнов стверджує, що Молдова гальмує переговори, покликані вирішити проблеми, що накопичилися між Кишиневом і Тирасполем.

"Затівати політичні, статусні розмови сьогодні марно, оскільки ніхто не дає гарантій їх виконання. І всі ці заходи довіри - суцільний обман з боку пана Вороніна (Михайло Воронін- президент Молдови, прим. ред.), який вже розпочав передвиборну кампанію", - сказав Смирнов журналістам в четвер, 19 червня, пише РИА "Новости".

Напередодні, 18 червня, для обговорення перспектив молдавсько-придністровського врегулювання Ігор Смирнов зустрічався зі спеціальним представником ЄС в Молдові Кальманом Міжеєм.

Кальман Міжей висловив особливу заклопотаність "відсутністю прогресу в роботі галузевих експертних груп". "До цього часу не відновлений рух поїзда "Кишинів-Одеса", з молдавських товарів Придністров"ям як і раніше стягуються торгові мита", - нагадав він.

У свою чергу Ігор Смирнов заявив, цитує ИА REGNUM: "Відсутність прогресу в роботі експертних груп турбує нас не менше, ніж Євросоюз. Але при цьому є умови, які повинні дотримуватися обома сторонами. Наші гаранти не раз заявляли про те, що конструктивний діалог можливий при рівноправ"ї сторін. І що на сьогодні? Статус наших експертів до цього часу не визначений. Які в цьому випадку їх повноваження? І що змусить Молдову прислухатися до нашої думки? А роль статистів нас не влаштовує".

З приводу відновлення руху поїзда "Кишинів-Одеса" голова Придністров"я вважає, що "привід, до якого вдається Молдавія, затягуючи вирішення проблеми, абсолютно не значимий".

За словами Смирнова, в залізничному питанні гарантом ухвалених рішень повинна бути Україна. "Контроль на цій ділянці ми можемо забезпечити спільно з українською стороною", - сказав він.

Нагадаємо, 11 квітня в Бендерах на першій після семирічної перерви зустрічі лідери Молдови і Придністров"я обговорили нові можливості для розвитку діалогу між Кишиневом і Тирасполем, а також домовилися про негайну роботу спільних робочих груп експертів для вирішення комплексу проблем, що накопичилися, і зміцнення заходів довіри.

Як відомо, Придністров"я добивається незалежності, Молдова не погоджується і пропонує широку автономію. Після розпаду СРСР в зоні почався збройний конфлікт, що тривав декілька місяців. Зараз мир там підтримують спільні миротворчі сили у складі російського, молдавського і придністровського контингентів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Лідер Придністров"я вважає, що президент Молдови його обдурює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути