Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 15:04

Улітку бензин може подорожчати до 7 гривень за літр

Протягом двох тижнів літр найпопулярнішого в країні бензину А-95 подорожчав в середньому по Україні на 6% - до 6,25 грн. А зростання цін на дизельне паливо перевершило найбільш песимістичні прогнози, досягнувши 7,5% - до 6,35 грн./л.

Проте Мінпаленерго припускає, що до середини червня літр 95-го може подорожчати ще на 35 коп. - до 6,6 грн.

"Ми вже майже дійшли до 1 євро. Якщо розпал курортного сезону припаде на серпень, то, можливо, буде і більше", - заявив минулого тижня заступник начальника кримського відділення АМКУ Максим Мурав"єв. І тут же відзначив, що власники АЗС декларують 5%-ву рентабельність. "30-80% рентабельності від продажу ГСМ немає", - заявив Мурав"єв.

У профільному державному об"єднанні "Укрнафтахімпереробка", на базі якого створений секретаріат експертно-аналітичної групи, який щодекади визначає ціновий коридор для нафтопродуктів, говорять, що основний чинник дорожчання знаходиться за межами України.

"Ціна в роздрібі формується в нашій країні з двох складових: світових ринків Platts і вартості нафти, що поступає на переробку до України, яка теж пов"язана з ціною Platts. Думаю, що до кінця травня ми побачимо ще серйозніші цифри, тому що Platts росте, росте і росте. Прогнозовані цифри: у районі 6,5 грн. за літр А-95 і 6,6 грн. за літр дизеля. Це об"єктивно, тому що Європа вже давно переступила ці ціни", - повідомив генеральний директор "Укрнафтахімпереробки" Володимир Ємелін.

Директор НТЦ "Псіхея" Сергій Сапегін пов"язує систематичне підвищення вартості з суб"єктивністю формули, на підставі якої секретаріат встановлює ціновий коридор.

"Кабінет Міністрів так званою "формулою ринку" прив"язав вітчизняні ціни до світових. А оскільки останні поводяться абсолютно непрогнозовано, то говорити про тенденції на українському ринку дуже просто: ми йтимемо услід за нестабільністю світового ринку. Тому вже до кінця травня може бути і 6,5, і 6,6 гривень за літр А-95", - говорить Сапегін. За його словами, нинішні результати розрахунків секретаріату за формулою в цілому співпадають з оцінками "Псіхєї". Наприклад, по дизельному паливу розрахунки НТЦ вищі, ніж у Мінпаленерго - вони переступили 7 грн./л. Але формула, на думку Сергія Сапегіна, дає об"єктивні ціни виключно з погляду її ідеологів і не є ринковою.

В "Укрнафтахімпереробці" категорично спростовують цю заяву. За інформацією пана Ємеліна, за півтора роки існування формули така методика повністю себе виправдала. "Вона пов"язана не з бажанням операторів, а з реальними цінами на світовому ринку і реальними оптовими цінами заводів-виробників в Україні. За рік в два рази збільшилася вартість нафти, і, природно, в два рази повинні подорожчати бензин і дизель. Математику не обдуриш", - вважає Володимир Ємелін.

Українські нафтопереробні підприємства в січні-квітні 2008 р. скоротили виробництво бензину і дизеля на 25,4% (до 1,1 млн т) і 35,2% (до 0,9 млн т) відповідно в порівнянні з аналогічним періодом 2007 р. Якби наші НПЗ відновили хоч би торішні об"єми переробки, то це дозволило як мінімум утримати ціни на стелах. По-перше, працюючі НПЗ - це завжди запас сировини і готової продукції, які виступають свого роду стабілізаторами ситуації, особливо з урахуванням постійних зростаючих світових цін. Тоді як імпортери, що займають вже майже 50% українського ринку, прагнуть працювати з коліс, мінімізуючи витрати на зберігання товару. По-друге, паливо, що ввозиться, виготовлене в Європі, вищої якості, але воно не затребуване значною частиною ринку. Наприклад, аграріям немає необхідності використовувати для сільгоспробіт дизпаливо, що відповідає європейським екологічним нормам Євро-3 і тим більше Євро-4. Їм потрібний менш якісний і дешевший дизель, головними виробниками якого в нашій країні є нині Надвірнянський і Дрогобицький НПЗ, що простоюють. По-третє, в українських підприємств, що працюють в основному на російській сировині, краща логістика, оскільки вони ближчі, ніж європейські заводи, до джерел сировини.

Але замість того щоб "простимулювати" нафтових магнатів до нарощування обсягів виробництва і відмовитися від прив"язки до світового ринку, Кабмін бурхливо фантазує про альтернативні джерела виготовлення пального.

Минулого тижня Юлія Тимошенко заявила, що уряд планує поставити на промислову основу випуск нового вигляду біопалива зі спеціального типу водоростей. "Разом з ученими ми розробили програму, яка дасть можливість забезпечити нашу державу бензином і дизпаливом з біосировини. Це світове ноу-хау. Це не те, що вирощене на ґрунтах, це не буряк і не соняшник, не інші механічні культури. Мова йде про спеціальний тип водорості, яка росте в спеціальних трубах і навіть не стосується землі", - захоплено розповідала Юлія Володимирівна. Правда, прем"єр і учені не уточнили, через скільки саме десятиліть в Україні почне проводитися розроблений ними екзотичний вид палива, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Улітку бензин може подорожчати до 7 гривень за літр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути