вівторок, 03 червня 2008 08:46

Легендарний блюзмен Бо Дідлі помер від серцевого нападу

Легендарний співак і гітарист, один із засновників рок-н-ролу Бо Дідлі помер у віці 79 років. Музикант помер від серцевого нападу в своєму будинку у Флоріді, повідомив його офіційний представник. У серпні минулого року Дідлі переніс інфаркт, а за три місяці до цього - під час концертного туру в штаті Айова - пережив інсульт.

Не дивлячись на похилий вік, музикант не припиняв виступати, поки це дозволяло здоров"я. Бо Дідлі був відомий своєю квадратною гітарою, чорними окулярами, капелюхом і унікальним ритмічним малюнком пісень, що зробили величезний вплив на розвиток сучасної рок-музики, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Його перший сингл під назвою "Бо Дідлі" вийшов в 1955 році. З тих пір музикант записав безліч композицій, багато з яких виконували гранди американської і британської рок-музики.

Дідлі стверджував, що американський диск-жокей Алан Фрід, який придумав термін "рок-н-рол", вперше вжив це слово, представляючи в ефірі саме його музику.

У 1964 році першим американським хітом "Роллінг Стоунз" була версія пісні Дідлі "Not Fade Away". Пізніше ще одна британська рок-група Yardbirds вперше добилася успіху в США з його номером "I"m а Man", повідомляє ВікіпедіЯ.

"Мені не подобається нікому наслідувати. Всі намагаються робити те ж, що і я - тільки нові версії. А у мене не було ніяких зразків для наслідування, - говорив пізніше музикант. - Вони копіювали все, що я робив, оновлювали, псували. Здається, ніхто не може придумати чогось свого, їм обов"язково потрібно додати трохи Бо Дідлі".

Музикант говорив, що, не дивлячись на приголомшливий успіх, він отримував лише невелику частину грошей, які приносила йому музика.

Також як багатьом іншим музикантам його покоління, Дідлі була покладена тільки фіксована ставка за записи. В результаті він не отримував авторських відрахувань з продажу багатьох його платівок. За його словами, йому також часто не платили за виступи.

"Мені винні дуже багато. Мені ніколи не платили, - говорив Дідлі. - Типи з кульковими ручками - це ще гірше, ніж кішка з автоматом".

Він привніс у популярну музику ряд справді революційних змін, включаючи енергійні гітарні ритми і прискорені переходи.

Бо Діддлі прийнято вважати одним з основоположників ("The Originator") рок-музики. Він володар почесної премії "Греммі" за життєві досягнення (1998) і один з двадцяти найбільших музикантів в історії рок-н-ролу (на думку журналу Rolling Stone).

У 2005 році Бо Дідлі відзначив шістдесятирічний ювілей музичної кар"єри гастролями по Австралії та Європі. У травні 2007 року музикант переніс інсульт на сцені прямо під час концерту, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Легендарний блюзмен Бо Дідлі помер від серцевого нападу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути