Ексклюзиви
понеділок, 21 квітня 2008 13:38

Лавров вважає, що Євросоюзу загрожує розпад через Косово

Голова МЗС Росії Сергій Лавров упевнений, що абсолютизація суверенітету Косова "працює на внутрішньоєвропейські ураження". Російський політик не виключає швидкого розпаду Євросоюзу.

За словами Лаврова, "Косово є лише волаючим прикладом такої дихотомії (послідовного ділення на дві частини, не пов"язані між собою - ред.)".

Не "можна виключати, що в умовах різкого зниження ціни відділення держави Євросоюзу почнуть фрагментуватися раніше, ніж він перетвориться на "Європу регіонів", - підкреслив голова МЗС. - Пов"язані з сепаратизмом націоналістичні викиди тягнутимуть Європу назад, в "традиційне" минуле".

"І в цьому плані абсолютизація суверенітету Косова працює на внутрішньоєвропейські потрясіння, - сказав російський політик. - Хтось це розуміє і поводиться послідовно, відмовляючись визнати незалежність Косова. Хтось думає, що врятувати країну від розвалу можна філіппіками на адресу власних сепаратистів".

За його словами, "до цього слід додати що зростає, зокрема унаслідок розширення, що багато в чому політизується, і зниження рівня однорідності ЄС, громіздкість процесу ухвалення рішень в Брюсселі, а відповідно, і оперативність колективного реагування, що знижується, на розвиток подій".

Як відомо, Косово проголосило себе незалежною державою від Сербії 17 лютого поточного року. Більше 20 країн вже визнали суверенітет краю. Проте багато країн, такі як Сербія і Росія, залишаються непохитні і вважають проголошення незалежності Косово незаконним.

Також Сергій Лавров заявив, що у Росії немає алергії на глобальне регулювання, і Москва готова домовлятися про компроміси в міжнародних справах на користь колективних дій, повідомляє Інтерфакс.

Він підкреслив, що недавні саміти НАТО, Ради Росія-НАТО, а також зустріч президентів Росії і США, в Сочі "показали, що без загального розуміння змісту сучасної історичної епохи дуже важко, часом просто неможливо вийти на колективні стратегії і дії".

"Як і раніше дає про себе знати неготовність деяких партнерів, перш за все політико-психологічна, прийняти нову реальність, - сказав голова МЗС РФ. - Звідси прагнення вести справи так, як якби в Євроатлантиці та і світі в цілому нічого не відбулося за останні 16 років".

Лавров вважає, що саміти в Бухаресті і Сочі переконливо показали, що не "можна визначати відносини Росії із західними партнерами як "протистояння".

За словами міністра, "розмови про це є спробою поставити нас перед вибором - або співпраця на диктованих нам умовах, або конфронтація".

"Але цей вибір - помилковий, - підкреслив він. - Ми постійно кажемо про те, що ніякої конфронтації, включаючи витратну гонку озброєнь, не буде, просто тому, що для цього немає ніяких об"єктивних підстав, і Росія в цьому брати участь не буде".

"За відсутності матеріалу, що цементує західний альянс, який свого часу був представлений "радянською загрозою", певні політичні сили прагнуть знайти новий, і цей пошук чомусь призводить до Росії", - зазначив Лавров.

"Якщо казати про глобальне регулювання і тому подібне, то у нас немає на це алергії, - підкреслив голова МЗС РФ. - Ми готові в тій самій мірі, що і наші основні міжнародні партнери, домовлятися про компроміси в міжнародних справах на користь колективних дій для вирішення загальних завдань".

За його словами, саме на це "направлені ідеї про колективне лідерство провідних держав світу, потрійну взаємодію між Росією, Євросоюзом і США, про стратегічну відвертість".

Російський політик також заявив, що "без рівноправної взаємодії в "трикутному" форматі нам не збудувати в Євроатлантиці стійку, таку, що відповідає вимогам часу, архітектуру по-справжньому колективної безпеки".

Не "можна не бачити, що односторонні дії, такі як одностороннє проголошення незалежності Косова, розміщення елементів глобальної ПРО США в Східній Європі і наполегливе лобіювання прискореного просування Грузії і України до НАТО, в корені суперечать цій меті", - підкреслив він.

Також Лавров упевнений, що наслідки такого роду розвитку "будуть двоякими".

"З одного боку, відносини Росії із Західною Європою повертатимуться до тих часів, коли вони були функцією російсько-американських відносин, - пояснив міністр. - З іншого - неминучою ціною цих дій стануть додаткові тертя в трансатлантичних відносинах, нові перешкоди на шляху відновлення єдності всієї Європи". "Думаю, програють всі", - сказав голова російського зовнішньополітичного відомства, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Лавров вважає, що Євросоюзу загрожує розпад через Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути