пʼятниця, 26 травня 2017 15:34

"Хто розтягується на шпагаті, знаходить у пологах щось знайоме" - засновниця балетної студії
8

Юлія Белянчікова у власній студії
Фото: Тарас Подолян
Юлія Белянчікова у власній студії
Юлія Белянчікова у власній студії
Юлія Белянчікова у власній студії
Юлія Белянчікова у власній студії з ученицею

"Партерний тренаж - це балет як хобі. Спочатку м'язи розігріваємо, потім даємо навантаження. У балеті все спрямоване на те, щоб м'язи були сильні, але довгі. Непомітні. Тому у балерин тоненькі руки і ноги, а не як у бодібілдерів", - розповідає Юлія Белянчікова, засновниця студії "Азбука балета". Навчає дітей та дорослих понад 10 років.

Про будні балерин та учнів студії дізналися кореспонденти Gazeta.ua:

З якого віку діти починають навчатися балету?

Балет уперше побачила по телевізору. Сподобалася музика та граційні рухи. У 4 роки пішла на хореографічний гурток. Брала килимок, робила собі зачіски і сама йшла на заняття. Батьки не ставалися до цього серйозно. Самостійно залишалася на додаткових заняттях з різними групами. Мене надихала похвала педагогів та увага до себе.

Через 2 роки отримала перші навички класичної хореографії біля станка.

Дітей з балетними даними приймають у хореографічне училище в 10 років. Навчання триває 8 років. Учнів навантажують по 6 годин щодня, окрім неділі. Не всі витримують. Особливо важко у підлітковому віці. Деякі поправляються через гормональний збій.

Учнів навантажують по 6 годин щодня, окрім неділі. Не всі витримують

Чи мають балерини табу у їжі?

З 15 років учнів ставлять у пари. Хлопці починають піднімати дівчат. Вага повинна триматися невеликою. Однак через фізичне навантаження організм не встигає накопичувати зайві калорії. Учні харчуються добре. В репетиційні перерви їдять на швидку руку. Зазвичай це сухофрукти і горіхи.

Табу в їжі немає. Усі рівняються на хореографічну таблицю, що визначає ідеальні пропорції між зростом та вагою. Для дорослих від зросту треба відняти 122.

У якому віці приходять до вас у студію? Які цілі перед собою ставлять?

Вік не має значення. Малюки роблять висновик про балет на основі мультиків про Барбі на пуантах у гарних сукнях. На заняттях їм стає нудно. Урок триває 60 хвилин.

Часто перше питання у дорослих, що приходять у студію: "Коли станемо на пуанти?". Скажу чесно, деякі не стають ніколи. Постояти для фото зможуть, але станцювати - ні. У цьому мистецтві немає швидкого результату.

Автор: Тарас Подолян
  Юлія Белянчікова у власній студії з ученицею
Юлія Белянчікова у власній студії з ученицею

Пам'ятаю, приходила 15-річна дівчина з бажанням стати балериною. Переконувала, що старанно займатиметься та працюватиме. На жаль, неможливо наздогнати програму училища. Хлопці можуть. У них немає "пальцевої техніки", їм легше.

Розкажіть про жінок, які до вас приходять.

Одна з моїх найулюбленіших учениць - професор медицини із сексології. Коли до мене прийшла, їй було 66 років. У молодості займалася балетом для себе. Мала зайву вагу. Через наукову діяльність їй доводилося постійно роз'їжджати світом. Говорила, на конференціях часто подають смачні булочки. Однак на заняттях вона була зібрана. Виконувала вправи навіть краще, ніж 25-річні жінки. Розповідала, що балетна координація допомагала їй взимку. Коли йшла слизькою дорогою, встигала згрупуватися і не падала.

Також до мене приходили займатися бабусі моїх учениць. Дві подруги. У молодості займалися в ансамблі народного танцю. Заняття 30-річної давності далися взнаки. Тіло пам'ятає. Жінки не виглядали бабусями. Ходили завжди з рівною поставою та піднятим підборіддям.

Підкладання скла у пуанти - це із серії міських легенд. Є багато інших способів прибрати приму

Яка користь для жіночого тіла від занять партерним тренажем?

Дівчина, яка знає, що таке балетне навантаження, сприймає народження дитини як чергову вправу. Організм не відчуває шоку. Ті, хто розтягується на шпагаті, знаходять у процесі пологів щось знайоме.

Одна моя учениця займалася до останніх днів вагітності. Маю її фотосесію в балетній пачці за кілька тижнів до пологів. Зі спини виглядала як підтягнута струнка дівчина. Не підпирала поперек руками, як більшість вагітних. На той момент їй було 28 років. Повноцінно виконувала вправи, крім стрибків.

Балет називають "жорстокою професією". Чи це правда?

Пристрасті на балетній сцені є. Підкладання скла у пуанти - це із серії міських легенд. Є багато інших способів прибрати приму. Вплив через знайомих, перешіптування за спинами та плітки. Такі проблеми є в будь-якій артистичній сфері.

Яких правил дотримуються танцівники у день виступу?

Перед та під час виступу за куліси театру та в гримерки нікого не пускають. Артисти мають психологічно налаштуватися. Навіть словами можна легко збити з настрою. На спектаклі у залі обов'язково сидять один-два танцівники. У разі чого готові вийти на сцену та змінити соліста.

Автор: Тарас Подолян
  Юлія Белянчікова у власній студії
Юлія Белянчікова у власній студії

Коли закінчується кар'єра балерини?

Кар'єра професійної балерини закінчується залежно від репертуару. Вже після 40 танцівник не може викладатися на повну силу. У 50-річних чоловіків починаються проблеми із серцем, оскільки роблять підтримки з партнерками. Жінкам легше. Часто танцівник з віком переходить на простіший вид хореографії, аби не зганьбити славу молодого віку.

Зараз ви читаєте новину «"Хто розтягується на шпагаті, знаходить у пологах щось знайоме" - засновниця балетної студії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути