вівторок, 24 квітня 2018 16:45

"Крим здали без супротиву, тому позбавляти кримчан громадянства не можна" - Олещук

"Крим здали без супротиву, тому позбавляти кримчан громадянства не можна" - Олещук
Петро Олещук: Петро Порошенко розпочинає свою президентську кампанію. Йому потрібні такі "забойні" теми для її проведення. Одна з них — громадянство, інша — помісна церква. Фото: ipukr.com

Позбавлення українського громадянства жителів окупованого Криму за участь у російських виборах не може бути покаранням. Президент шукає "забойні" теми для виборчої кампанії.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка пояснили ініціативу відбирати громадянство у кримчан

"У законопроекті президента № 8297 багато суперечностей. Це ненормально, коли форма покарання визначається позбавленням громадянства. Україна входить до складу відповідних міжнародних організацій, дотримується міждержавних конвенцій, які передбачають неможливість позбавлення громадянства, здобуте людиною від народження", - говорить він.

Крим здали без спротиву, отже карати треба не населення півострова, а винних у здачі, вважає політолог.

"Зараз вже наближається до свого завершення судовий процес над Віктором Януковичем. Він стосується державної зради колишнього президента України. Там значна увага приділялася окупації Криму і тому, яким чином він захоплений. Це є певний юридичний факт. Одна річ — політичні заяви, які робляться політиками у приватному порядку, інша — юридичний факт у вигляді свідчень, що даються в суді під присягою. Із свідчень, які були там озвучені, зокрема, колишнім виконуючим обов'язки міністра закордонних справ України Андрієм Дещицею, колишнім виконуючим обов'язки президента Олександром Турчиновим випливає, що наказу про захист Криму у військові частини не давали. Як заявив Дещиця, не було ухвалено рішення про оголошення надзвичайного чи воєнного стану на території півострова, аби це не завадило провести вибори на всій території України. Зокрема провести вибори президента, тобто легітимізувати нову владу. У тому числі, в очах міжнародного співтовариства", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позбавити кримчан громадянства за участь на виборах Путіна - Меджліс відреагував

Ці факти дозволяють багатьом стверджувати, що Крим здали, наполягає політолог.

"Чи не повинні нести відповідальність в тому числі ті, хто допустив захоплення півострова де-факто без організованих спроб спротиву з боку української влади. Хто в цій ситуації призначається винуватим? Ми не можемо розглядати позбавлення громадянства як покарання. Та й покарання має бути не колективним, а індивідуальним. Відповідно до глибини порушення закону. В Росії дуже ретельний контроль, що стосується виборів. Наприклад, бюджетники повинні звітувати, що вони взяли в них участь. Тут важко зрозуміти, де участь добровільна, а де — примусова. Досить багато військовослужбовців, колишніх співробітників СБУ, які зараз працюють в російському ФСБ, зрадили присягу. Значить, повинні нести кримінальну відповідальність із достатньо довгими термінами ув'язнення", - каже Петро Олещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не агенти Кремля" - росіянин переїхав до України

Законопроект Порошенка абсолютно популістський. Російські ЗМІ будуть використовувати його проти України.

"Це дає карти в руки росіянам: дивіться, Україна відмовляється від Криму, більше не розглядає кримчан як своїх громадян. Тобто опосередковано це буде такий аргумент, який Росія буде розігрувати.
Мета цього законопроекту — абсолютно популістська, на догоду певним категоріям виборців. Петро Порошенко розпочинає свою президентську кампанію. Йому потрібні такі "забойні" теми для її проведення. Одна з них — громадянство, інша — помісна церква.
Більшість депутатів законів не читають і ухвалюють те, що їм скажуть в Адміністрації президента. Чи буде законопроект прийнятий, спрогнозувати не можна", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як Росія наростила свою армію в Криму

Законопроект може розчарувати проукраїнських кримчан.

"Не думаю, що це якось принципово вплине на наші стосунки з Кримом. Люди там живуть в іншому інформаційному середовищі. Але це може розчарувати проукраїнськи налаштованих кримчан, які відчують, що на них остаточно поставили хрест", - сказав політолог.

Минулого тижня президент Петро Порошенко вніс у парламент законопроект, яким пропонує дозволити припиняти громадянство України жителів анексованого Росією Криму, які беруть участь у російських виборах. Зміни стосуються усіх громадян України, які мають паспорт іноземної держави.

Зараз ви читаєте новину «"Крим здали без супротиву, тому позбавляти кримчан громадянства не можна" - Олещук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути