Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2016 15:11

Крим після повернення має стати Таврійською областю України - Цибулько

Крим після повернення має стати Таврійською областю України - Цибулько
Володимир Цибулько, фото: УНН

Українську владу часто критикують за відсутність стратегії повернення Криму. Науковці вважають, що може бути чотири сценарії: військовий, дипломатичний, сценарії так званої "народної війни", як блокада, і мирної реінтеграції (зростання добробуту жителів материкової України). Є також пропозиції щодо умов повернення. Наприклад, Леонід Кравчук вважає, що Україна має запропонувати державну автономію для Криму. Мовляв, реінтегрувати його в колишньому вигляді нереально. Про умови повернення Gazeta.ua поговорила з політологом Володимиром Цибульком.

На яких умовах може відбутися повернення Криму?
- Необхідно запровадити перехідний період. Щоб громадяни, які не поділяють український статус Криму, могли його залишити. Перехідний період також необхідний для адаптації до українського законодавства. Він має тривати не менше п'яти років. На цей час на півострові мають відмінити вибори і сформувати військово-цивільні адміністрації. Населення, яке лояльно ставилося до окупації, не може брати участь у виборах. Це загальносвітова практика. У звільненій від Гітлера Німеччині вибори відбулися далеко не одразу. Необхідно привчити людей до верховенства права. І тільки потім голосувати. Ніяких автономій у майбутньому в Криму бути не повинно. Півострів має стати однією з областей України.

Леонід Кравчук заявив, що Криму у майбутньому необхідно надати широку автономію, як Гонконгу чи Південному Тіролю.
- Кравчук виправдовує свою помилку з наданням автономії Криму на початку 90-х. Винні всі українські президенти. Руки українських спецслужб і реальної української політики не доходили до Криму. Його залишили на виживання. Розраховували, що криміналітет на стільки розчистить поле, що цю територію можна буде взяти голими руками. Ніякої спеціальної політики щодо Криму не було. Навіть кримські татари, які завжди були нашими союзниками, у якийсь момент переслідувалися СБУ. Їх намагалися прив'язати до ісламістських рухів. Хоч іслам кримських татар дуже поміркованих. Це світський іслам, схожий, наприклад, на азербайджанський. Автономія може надаватися на умовах існування окремого етносу. Кримські татари мають встановити свою культурну національну автономію в межах компактного розселення. Інше ж населення Криму не є окремим етносом. Це частина української політичної нації, яка не має ніяких спеціальних потреб. Режим функціювання мов в Україні цілком ліберальний. Ніякої особливої кримської культури немає. Ні про яку самодостатність говорити не доводиться. Там є радянська культурна ідентичність. В першу чергу необхідно провести дерадянізацію топоніміки. По-друге, українізацію освіти. Навіть не в сенсі мови, а в сенсі цінностей, контенту. Створити абсолютно нові заклади освіти. Північні аграрні території Криму все одно заселені українцями. Варто подумати про таку собі азовську область Криму чи таврійську і чорноморську область на південному узбережжі - поки діятиме перехідний період.

Умови повернення нав'язуватимуть світові лідери?
- Ми й так живемо в умовах міжнародних зобов'язань. Місцеве самоврядування після перехідного періоду доведеться адаптувати до Європейської хартії. Чому я говорю про дві області Криму? Бо хартія передбачає приблизно мільйон самоврядного населення на певну територію. Адмінреформа передбачає скорочення областей і посилення самоврядних міст. Таврійська область після перехідного періоду може об'єднувати Запоріжжя, Херсон і Крим.

Який статус матимуть кримські татари після повернення півострову?
- Вони повинні отримати національну культурну автономію в районах компактного поселення. Варто подбати, щоб татари мали свою якісну освіту. А також певну спеціалізацію в бізнесі. Станом на початок окупації вони спеціалізувалися в основному на сільському господарстві у торгівлі. Це малий і середній бізнес. Ніякого крупного бізнесу татари на той час організувати не могли. Варто забезпечити для них автономію, функціювання Меджлісу, середню і вищу освіту, культуру і медіаресурси. Вони мають почуватися більш ніж комфортно. Ну і політичне представництво у Верховній Раді. У районах їхнього компактного проживання має бути повністю татарська адміністрація. Треба дати шанс їм формувати свої кадри.

Чи потрібно проводити в Криму референдум для повернення в Україну?
- Референдум, який провела окупаційна влада, не відповідає жодним європейським нормам. Його результат ніде в світі не визнаний. У його проведенні немає сенсу. По суті це підігравання окупантам. Демонстрація слабкої позиції. Тим більше, що проводити будь який референдум можна за десять-п'ятнадцять років після повернення. Коли заживуть рани окупації і зникне страх у населення.

Зараз ви читаєте новину «Крим після повернення має стати Таврійською областю України - Цибулько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути