середа, 06 травня 2009 14:47

Криза не повернула до України трудових мігрантів (Дослідження)

Криза не повернула до України трудових мігрантів (Дослідження)

Глобальна економічна криза не призвела до масового повернення до України трудових мігрантів, загальна кількість яких досягла на початок 2009 року 4,5 млн чоловік, повідомив представник Українського центру соціальних досліджень Ігор Марков з посиланням на підсумки відповідного дослідження.

"Не підтвердилися прогнози про те, що українці масово повертатимуться на батьківщину", - сказав він на прес-конференції в середу.

За його словами, на початок поточного року в країнах Європейського Союзу працювало близько 1,7 млн українців, а в Росії - 2-3 млн.

Близькі розглядають мігрантів лише як фінансових донорів

За його даними, найбільш гуманне відношення до мігрантів з України в Іспанії, Португалії, Італії і Ірландії, тоді як найбільш жорстке - в Німеччині, Франції і Великобританії: лише 30-35% загальної кількості трудових мігрантів мають легальний статус, але цей показник продовжує рости.

Експерт повідомив, що економічна криза веде до зростання інтенсивності зарубіжних переміщень трудових мігрантів услід за масштабними інвестиційними проектами. Зокрема, підготовка до проведення Олімпійських ігор у Великобританії притягає українських робочих в цю країну.

Крім того, за словами І.Маркова, економічна криза в Україні дає підстави чекати збільшення сум грошових переказів в країну з боку трудових мігрантів.

За його даними, близько 80% українських робочих заявляють про готовність коли-небудь повернутися до України, але, як правило, вони не мають чіткого плану в цьому питанні: пріоритетом залишається заробіток.

При цьому І.Марков відзначив, що багато мігрантів відчувають себе чужими в Україні, де близькі розглядають їх лише як фінансових донорів, а держава не надає належної підтримки для їх адаптації: це одна з причин повторних виїздів з країни.

Щодо жорстких мерів по боротьбі з міграцією, зокрема шляхом введення біометричного контролю на кордонах, представник Українського центру соціальних досліджень відзначив, що вони лише на певний час уповільнюють рух відповідних потоків і стимулюють тіньовий сектор міграційних послуг.

Як повідомив в ході прес-конференції регіональний менеджер представництва компанії WesternUnionFinancialServicesGMBH в Україні, Грузії, Вірменії і Молдові Михайло Бабиренко, в Україні в 2008 році об"єм офіційних грошових переказів склав близько 2% ВВП. При цьому до України в основному перекази здійснюються з Росії, Італії, Іспанії, Португалії, США і країн Західної Європи. У той же час з України найбільші об"єми переказів здійснюються в країни СНД - Росію, кавказькі країни і країни Центральної Азії.

Згідно з даними Національного банку України, позитивне сальдо поточних трансфертів в 2008 році склало $3,127 млрд, що на 11,6% менше, ніж в 2007 році. При цьому, об"єми отриманих в Україні поточних трансфертів залишилися майже на рівні попереднього року - $4,2 млрд через зниження надходження грошових переказів від тих, що працюють за кордоном на 6,6% (до $2,1 млрд). Об"єми виплат поточних трансфертів збільшилися за рік в 1,7 разу - до $1 млрд.

За матеріалом Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Криза не повернула до України трудових мігрантів (Дослідження)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути