Ексклюзиви
середа, 17 вересня 2008 09:55

Кримські татари вважають провокацією звернення до Москви "про захист від геноциду"

Низка кримськотатарських громадських та політичних організацій виступили із заявою у зв"язку зі зверненням організації "Міллі Фірка" до керівництва Російської Федерації.

Йдеться про передане минулого тижня в Генконсульство РФ в Сімферополі зверненні "Міллі Фірка" (наступного року вона має намір перетворитися в однойменну політичну партію) до керівництва Росії із закликом "захистити корінний та інші нечисленні етноси Криму від безперервного геноциду зі сторони націоналістично налаштованої офіційної влади України". Як наголошується у зверненні, адресованому президентові РФ ДмитруМедведєву, прем"єр-міністрові ВолодимируПутіну та главі Республіки Татарстан МінтімеруШаймієву, "Міллі Фірка" вимушена апелювати до них, оскільки вичерпала "всі можливі засоби захисту в Україні". Автори документа повідомляють, що ними зібрана "величезна кількість матеріалу по фактах махрового націоналізму в Україні та підтримки його офіційною владою". "Ми вкрай розраховуємо і сподіваємося на вашу підтримку і конкретні ініціативи з припинення геноциду малих народів в Україні", - йдеться у зверненні, підписаному главою Ради "Міллі Фірка" Васві Абдураїмовим і переданому ним в Генеральне консульство РФ в м. Сімферополі.

Методи Росії у вирішення міжнаціональних проблем викликають побоювання за безпеку та життя кримських татар

Представники кримськотатарських громадських та політичних організацій в поширеній сьогодні спільній заяві різко засудили подібні дії організації "Міллі Фірка". "Ми не заперечуємо факти етнічної та релігійної дискримінації зі сторони офіційної влади України та безпосередньо Автономної Республіки Крим, - йдеться в документі. - Проте подібне звернення до керівників держави, що відіграла в історії кримськотатарського народу однозначно негативну роль, викликає природний протест".

Автори заяви нагадують, що саме російська держава в 1783 році ліквідовувала кримськотатарську державу, зробила акт геноциду по відношенню до кримських татар в 1944 році, утримувало їх в спецпоселеннях, обчорнило кримських татар в очах своїх громадян та громадян підлеглих територій, а також перешкоджало поверненню кримських татар на свою історичну Батьківщину. "Саме проросійськи налаштовані політичні сили в Криму, що одержують всебічну, зокрема й фінансову підтримку з Москви, регулярно виступають з антикримськотатарськими заявами й активно протидіють відновленню прав корінного народу півострова", - наголошується в документі.

На думку авторів заяви, головною метою організації "Міллі Фірка" є далеко не та обставина, що вона розраховує і сподівається на підтримку РФ та її "конкретні ініціативи з припинення геноциду малих народів в Україні". Дійсною метою "Міллі Фірка", як вважають кримськотатарські організації, є "створення приводу (оскільки, наказ про це, напевно, вже надійшов), що дозволить "захисникові малих народів" втрутитися у внутрішні справи України". "А наскільки російську державу хвилює доля кримських татар, видно зі всієї більш ніж двовікової трагічної історії її взаємин з нашим народом, - йдеться в заяві. - Тому вважаємо це звернення провокацією, оскільки методи російської держави у вирішення міжнаціональних проблем, добре відомі своєю жорсткістю, викликають серйозні побоювання за безпеку та життя кримських татар".

Під даною заявою поставили свої підписи представники 15 організацій, зокрема Ліги кримськотатарських юристів "Ініціум", Ліги кримських репатріантів "Іраде", громадської організації "Авдет", кримської республіканської громадської організації "Койдешлер", асоціації кримськотатарських працівників освіти "Мааріфчи", Кримської республіканської організації "Кримськотатарський Молодіжний Центр", Громадської організації "Рада вчителів", повідомляє Обком.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари вважають провокацією звернення до Москви "про захист від геноциду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути