четвер, 17 квітня 2008 10:53

Кожен одинадцятий українець дотримується Великого посту (опитування)

Кожен одинадцятий українець повністю дотримується Великого посту.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Зокрема, під час Великого посту повністю його дотримуються 9,2% опитаних, а частково – майже третина (30,8%). Більше половини громадян (54,5%) відповіли, що не дотримуються посту. Решта опитаних – вагалися з відповіддю.

Частіше посту дотримуються люди старшого віку. Так, у віковій групі 18-29 років повністю дотримуються посту 5,6% опитаних, а частково – 21,9%. У групах 30-39 та 40-49 років ці показники становлять 6,0% і 5,4% та 27,3% і 35,5%, відповідно. Серед респондентів віком від 50 до 59 років повністю дотримуються посту 10,1%, а частково – 29,2%. Помітно більше тих, хто дотримується посту у віковій категорії від 60 років і старших: повністю дотримуються – 16,3%, а частково – 38,1%.

Водночас відповіді на це питання мали помітну регіональну специфіку. Найбільша частка громадян дотримуються посту в Західному регіоні (26,2% повністю, 51,6% частково). У Центральному регіоні повністю дотримуються посту 6,3% опитаних, а частково – 27,0%. У Південному регіоні ці показники становлять 3,3% і 26,5%, а у Східному – 4,8% та 24,5%, відповідно.

Три чверті респондентів, які повністю дотримуються посту (75,0%), зазначили, що роблять це в силу своїх релігійних переконань, чверть із них дотримуються посту, тому що вважають це традицією свого народу (25,0%), а кожен шостий (14,8%) – тому що це корисно для здоров"я. Лише 1,1% тих, хто повністю дотримується посту, роблять це, тому що так роблять їх знайомі або відомі люди.

Мотивація респондентів, які частково дотримуються посту, є дещо іншою. Приблизно однаково популярними є такі причини, як користь для здоров"я (39,0%), релігійні переконання (37,8%) та бажання підтримати народну традицію (32,9%). Кожен вісімнадцятий представник цієї групи (5,5%) дотримується посту, тому що так роблять його знайомі або відомі люди.

Респонденти могли обрати більше однієї причини дотримання посту, тому сума відповідей на останнє питання не дорівнює 100%.

Довідка УНІАН. Соціологічна служба Центру Разумкова проводила дослідження з 15 по 20 березня 2008 року. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

У регіони згруповано такі області: Захід - Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; Центр - м. Київ, Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області; Південь - АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська області; Схід - Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська області, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Кожен одинадцятий українець дотримується Великого посту (опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути