Ексклюзиви
середа, 30 січня 2008 13:38

Косовo може проголосити незалежність протягом 10 днів

Якщо на президентських виборах 3 лютого переможе лідер Сербської радикальної партії Томіслав Ніколіч, Косове проголосить незалежність від Сербії найближчими днями, повідомляє Reuters з посиланням на анонімне джерело. Якщо ж на виборах виграє нині чинний президент Борис Тадіч, косовські албанці мають намір почекати з проголошенням незалежності до 18 лютого, коли відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

Поки що ЄС і США намагаються скоординувати свої дії напередодні оголошення незалежності Косова.

Попри те що і Борис Тадіч, і Томіслав Ніколіч ставляться до ідеї незалежності Косова негативно, вони різко розходяться в питанні про те, як має повесті себе Бєлград після визнання незалежності Косова Європою і США.

Якщо Борис Тадіч при будь-якому розкладі не має наміру ставити під сумнів європейський вибір Сербії і, судячи з усього, утримається від різких демаршів, то Томіслав Николіч загрожує розривом відносин кожній країні, яка визнає Косове. Це означає, що перемога на виборах 3 лютого Томіслава Николіча спричинить за собою розрив Бєлграда з провідними країнами Заходу і ізоляцію Сербії – перетворення її на нового балканського ізгоя.

Більш того, Томіслав Николіч позиціонує себе як відверто проросійського політика і навіть говорить про готовність у разі перемоги розмістити в Сербії на гірськолижному курорті Копаонік російську військову базу. Таким чином, лідер радикалів розраховує використовувати Росію як геополітичний і військовий щит у своєму неминучому протистоянні із Заходом.

Проте Москва, як і Європа, вирішила зробити ставку не на Ніколіча, а на прихильника європейського вибору Бориса Тадіча, в період правління якого і було укладено головну енергетичну угоду з Бєлградом, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Косовo може проголосити незалежність протягом 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути