Від початку пандемії коронавірусу, 12 з 30 тисяч підприємств у сфері громадського харчування були ліквідовані як суб'єкти господарської діяльності.
Це становить приблизно 40% від їх загальної кількості. Про це повідомив народний депутат Микита Потураєв, передає "Інтерфакс-Україна".
"Згідно з даними по HoReCa (готелі, ресторани, кафе/кейтеринг - ЕП) до карантину у нас було 30 тисяч закладів громадського харчування в Україні: від маленького кафе/бару до великого ресторану.12 тис з цих 30 - ліквідовані. Не в сенсі "закрилися на карантин", а в сенсі "ліквідовувалися як підприємства", - зазначив Потураєв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реальні доходи українців знизяться через коронавірус - НБУ
Нардеп допускає, що дана ситуація може бути пов'язана з проваленим першим голосуванням за "антикризовий бюджет", оскільки в пакеті, який був пов'язаний з бюджетом, було відповідне законодавче підґрунтя для запуску процедури форс-мажору.
"Так що люди могли закритися, бо вони не в змозі виконувати свої зобов'язання по оренді", - заявив депутат.
За його словами, лише частина ліквідованих підприємств зможе повернутися до своєї діяльності після закінчення карантину: "Можливо, хтось із цих 12 тисяч ліквідованих підприємств повернеться, але ми не знаємо скільки, і це проблема".
Якщо держава запроваджує жорсткі обмеження на період карантину, вона зобов'язана компенсувати втрати, які несе малий та середній бізнес. Поки що в Україні, на відміну від інших країн світу, влада не запропонувала антикризової стратегії для порятунку підприємців – про заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко.
Коментарі