вівторок, 22 червня 2010 18:22

Корейці cтворити світлофор для дальтоніків

Корейці cтворити світлофор для дальтоніків

Південнокорейські розробники створили світлофор, користуватися яким зможуть навіть дальтоніки.

В основі розробки, названої Uni-Signal, лежить ідея надати секціям автоматичних регулювальників форму різних геометричних фігур.

Замість стандартних секцій круглої форми пропонується робити їх: червоний - трикутним (за асоціацією із заборонними дорожніми знаками), зелений - квадратним, і лише жовтий залишиться круглим.

На користь застосування нових світлофорів наводиться той факт, що на порушення колірного зору страждає близько 10-15% населення Землі, причому переважна більшість дальтоніків - чоловіки.

Дальтонізм - спадкова, рідше надбана особливість зору людини і приматів, яка виражається в нездатності розрізняти один або декілька кольорів.

Передання дальтонізму у спадок пов'язаний з X-хромосомою і практично завжди передається від матері-носія гена до сина, внаслідок чого в двадцять разів частіше виявляється у чоловіків, що мають набір статевих хромосом XY. У чоловіків дефект в єдиній X-хромосомі не компенсується, оскільки "запасної" X-хромосоми немає. На дальтонізму різного ступеню страждають 2-8% чоловіків, і лише 4 жінки з 1000.

Gazeta.ru

Зараз ви читаєте новину «Корейці cтворити світлофор для дальтоніків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути