Ексклюзиви
пʼятниця, 12 грудня 2008 12:21

Конституції РФ сьогодні виповнилося 15 років

Конституції РФ сьогодні виповнилося 15 років

Російська Конституція відзначає своє 15-річчя, і вперше в новітній історії до Основного закону вносяться зміни.

Ініціатором поправок в російську Конституцію виступив президент РФ Дмитро Медведєв. У посланні Федеральним зборам він запропонував збільшити термін повноважень президента та Державної Думи до шести та п"яти років відповідно, а також зобов"язати уряд звітувати перед законодавчою владою.

При цьому Дмитро Медведєв підкреслив, що йдеться не про реформу, а лише про коректування Конституції, так що "реформаторське свербіння відносно Основного закону абсолютно недоречне", оскільки "російська Конституція ефективна, вона працює, її базові положення мають на багато років вперед залишатися непорушними". В той же час президент Медведєв переконаний, що рух країни до свободи і демократії буде "успішним і неухильним" лише в тому випадку, якщо авторитет президента та Державної Думи буде заснований "не тільки на передвиборчих обіцянках, але і на практичних результатах діяльності, якщо у них буде достатньо часу, щоб все заявлене провести в життя".

Пропозиції про внесення подібного роду змін в Основний закон звучали давно, проте Дмитро Медведєв першим з керівників держави зважився на цей крок. Його попередник на вищому державному посту - Володимир Путін - неодноразово заявляв, що не допустить правки Конституції, підкреслюючи, що вона ще не вичерпала свого потенціалу.

Поправки про збільшення терміну повноважень президента та Держдуми вже схвалені обома палатами російського парламенту, тепер їх повинні підтримати не менше двох третин регіональних законодавчих зборів. Як очікується, ця процедура завершиться до кінця грудня поточного року.

Вперше День Конституції супроводжуватиметься вуличними акціями та заходами. Партія Єдина Росія, що підтримала конституційні поправки, проведе мітинг на Пушкінській площі, естафету єдиноросів підхопить молодіжний рух Наші, прихильники якого зберуться на Васил"ївському узвозі, щоб обрати "міс Конституцію". На вулиці вийдуть і прихильники збереження Конституції 1993 року в незмінному вигляді, зокрема представники партії Яблуко, Руху проти нелегальної імміграції, Слов"янського союзу тощо.

На сьогодні чинна Конституція - п"ята в історії Росії і перша, прийнята всенародним голосуванням на референдумі 12 грудня 1993 року.

Цього дня в Москві пройде науково-практична конференція, присвячена 15-річчю ухвалення Конституції, в якій візьме участь президент РФ Дмитро Медведєв.

Нагадаємо, 12 червня росіяни відзначили одне з головних свят російської держави - День Росії, повідомляє Вести.ru.

Зараз ви читаєте новину «Конституції РФ сьогодні виповнилося 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути