середа, 08 липня 2020 20:23

Конфлікт на 6 млрд грн: чому МОЗ блокує прозорі медичні закупівлі

Конфлікт на 6 млрд грн: чому МОЗ блокує прозорі медичні закупівлі
Жумаділов: Ми як держпідприємство наводимо аргументи, переконуємо, що діяти так не можна, бо законодавство змінилося. Це не завжди подобається, але зрештою досягаємо результатів. Фото: Тарас Подолян

Із Уляною Супрун і Зоряною Скалецькою незалежні медичні закупівлі відбувались нормально. З Іллею Ємцем і Максимом Степановим виникали проблеми.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить директор державного підприємства "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов.

"Перший - представник старої школи управління. З 2011-го не працював у державному апараті. Враження, що пропустив роки, коли країна та суспільство рухалися вперед. Не можна прийти і вимагати призначити заступником у "Медзакупівлях" людину із сумнівним минулим (пропонував на посаду Володимира Гришковця, якого 2019-го засудили за крадіжку продуктів. -Gazeta.ua). Якщо чоловік украв тріску та кришку від сковорідки в супермаркеті, то навряд втримається від спокуси і далі. Наш бюджет до закупівлі цьогоріч - понад 6 мільярдів гривень", - пояснює чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неправильно і незаконно" - Жумаділов про спроби МОЗ контролювати медичні закупівлі

Степанов розуміє, що країна змінилася, та іноді здається, що це змінює форму його поведінки, а не зміст, каже Арсен Жумаділов.

"Наші стосунки з міністром Степановим я назвав би "плідним конфліктом". Ми як держпідприємство наводимо аргументи, переконуємо, що діяти так не можна, бо законодавство змінилося. Це не завжди подобається, але зрештою досягаємо результатів.

Однак незрозуміле його ставлення до Національної служби здоров'я. Цій службі необхідно мати найвищий рівень довіри з боку пацієнтів і лікарів, щоб продовжувати реформу. Лікарні повинні вірити, що вкладаючи гроші в обладнання, навчання й сервіс, вони стають конкурентними і заможними. Натомість міністр ставить під сумнів репутацію Нацслужби (у грудні торік звільнився керівник НСЗУ Олег Петренко. Відбувся конкурс на вакантну посаду, але Максим Степанов відхилив кандидатури, які вийшли у фінал. Повторний відбір пройде після завершення карантину. -Gazeta.ua). Тепер не ясно, чи матимуть люди на місцях довіру до реформ і відповідальних за це інституцій. Раз повірили - це знецінили. Назад довіру складно повернути.

Неможливо вручну ефективно керувати системою охорони здоров'я у національному масштабі. Потрібні дієві інституції", - додає керівник "Медзакупівель України"

Повне інтерв'ю з Арсеном Жумаділовим читайте у журналі "Країна" від 9 червня.

У березні парламент вивів із-під дії закону "Про публічні закупівлі" придбання товарів для протидії коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт на 6 млрд грн: чому МОЗ блокує прозорі медичні закупівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути