середа, 01 травня 2013 19:07

Комуністи і анархісти в Донецьку солідарно протестували проти "Шелл"
34

Фото: Фото: Тетяна Заровна

1 травня на центральній площі в Донецьку відбулися два мітинги солідарності. Близько трьох сотень людей виступали проти масових звільнень та змін у Трудовому кодексі, які дозволять роботодавцям збільшувати робочий день до 12 годин. Виступали проти бідності і реформ, які називали антинародними - пенсійної, охорони здоров'я, земельної, освіти та житлово-комунальної.

Над головам літніх людей крім традиційних кумачевих прапорів майоріли прапори Донецько-криворізької республіки. Миготіли портрети Леніна і Сталіна.

Через годину після початку комуністичного заходу по головній вулиці Донецька почали ходу близько п'ятдесяти анархістів - переважно, студентського віку.

Під час свого маршу анархісти проголошували вже знайомі гасла: "Олігархи і корпорації, геть з Донбасу!", "Права не дають, права беруть!", "Слава шахтарям Донбасу, героям робочого класу!". Однак, звучало і дещо нове: "Шелл і Шеврон з України геть!" "Шелл вбиває, депутати покривають!". Супроводжувався анархічний марш чомусь звуками волинки.

Щоб уникнути ексцесів анархічна колона не стала зупинятися біля монумента Леніну і рушила вглиб площі, віддаляючись від комуністів.

Обидва мітинги охороняли працівники міліції. Молоді учасники теж лаяли владу, звинувачували уряд у корупції і вимагали захистити права робітників.

Незважаючи на зовнішній антагонізм, об'єднувала обидва мітинги антисланцева тематика. Учасники вимагали заборони видобутку газу методом фрекінгу, тримали плакати "Ми хочемо жити" і "Ні гідророзриву". Молоді анархісти так само кричали: "Батьківщиною не торгують!" І нецензурно висловлювалися на адресу компанії "Шелл".

- Донецькі анархісти беруть участь у всіх антисланцевої акціях. Ми так само проти гнобителів, за права всіх пригноблених і за людське існування, - повідомив Роман Плотніков. Молодий чоловік додав, що працює слюсарем у жеку і вже п'ять років перебуває в лавах анархістів.

Цього разу першотравень в Донецьку пройшов не масово. У порівнянні з минулими роками, коли по вулиці Артема, майже як у радянський час, марширували тисячі учнів, членів профспілок та трудових колективів.

- Ми, комуністи, відзначаємо 1 травня від душі, а минулі мітинги були добровільно-примусовими. Владі зараз ні до чого зганяти людей. Але ближче до виборів ми з вами знову побачимо держслужбовців на першотравневій демонстрації, - прокоментувала Ірина Попова, депутат облради від КПУ.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи і анархісти в Донецьку солідарно протестували проти "Шелл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути