вівторок, 30 липня 2019 21:35

Компанії ВДЕ мають намір подавати до європейських судів на державу Україна в разі подальшого блокування розрахунків на ринку

Компанії ВДЕ мають намір подавати до європейських судів на державу Україна в разі подальшого блокування розрахунків на ринку
Компанії ВДЕ мають намір подавати до європейських судів на державу Україна. Фото: РЕНЕР

Компанії відновлюваної енергетики планують подавати позови до європейських судів на державу Україна в разі подальшого блокування розрахунків на енергоринку в зв'язку з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва про призупинення дії постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг щодо тарифів "Укренерго". Про це на прес-конференції заявив глава Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

"Якщо ситуація не буде розблокована, компанії почнуть подавати в суди на державу Україна. Відповідно до того, що у нас є закон про ринок електричної енергії і про розвиток альтернативної енергетики, всі виробники "зеленої енергетики" повинні своєчасно отримувати відповідні гроші за вироблену електроенергію".

За його словами, це буде абсолютно обґрунтованим рішенням, адже компанії брали кредити, в тому числі в європейських банках, на будівництво об'єктів альтернативної енергетики під конкретні зобов'язання з країни України.

"Що буде якщо ми сьогодні не дочекаємося позитивного рішення апеляційного суду про скасування позову окружного адміністративного суду? По-перше, компанії, які взяли кредити не тільки в національних банках, але і банках, які сьогодні вірять в Україну і фінансують розвиток "зеленої енергетики", повинні платити податки і кредити. Це процес, який неможливий, якщо вони не будуть отримувати гроші за вироблену енергетику на оптовому ринку електричної енергії України ", - підкреслив він.

27 червня Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову "Нікопольського заводу феросплавів" і призупинив дію постанови НКРЕКП, якими були встановлені тарифи для "Укренерго" на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя.

Незабаром НКРЕКП прийняла нову постанову, знизивши на 10% тариф НЕК "Укренерго" на передачу е/е з 1 серпня 2019 року - до 312,14 грн/МВт-год.

Після цього "Нікопольський завод феросплавів" 22 липня знову звернувся з позовом до суду про скасування нового тарифу "Укренерго".

Зараз ви читаєте новину «Компанії ВДЕ мають намір подавати до європейських судів на державу Україна в разі подальшого блокування розрахунків на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути