пʼятниця, 22 травня 2020 18:57

Комісія з журналістської етики відреагувала на скандальне інтерв'ю Гордона

Комісія з журналістської етики відреагувала на скандальне інтерв'ю Гордона
КЖЕ засудила інтерв'ю Гордона і Гіркіна. Фото: Gordon

Комісія з журналістської етики негативно відреагувала на інтерв'ю Дмитра Гордона з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним.

Зокрема наголошується, що Гордон порушив етичні норми і професійні стандарти. Про це повідомляється на сторінці Комісії з журналістської етики у Facebook.

"Комісія з журналістської етики висловлює негативне ставлення до форми та змісту інтерв'ю Дмитра Гордона з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним. Зокрема до фактів недотримання етичних норм та професійних стандартів. Комісія вважає, що неспроможність чи небажання інтерв'юера працювати за професійними стандартами завадило йому переконливо розкрити аудиторії погляди інтерв'юйованих", — йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що журналісти мають право брати інтерв'ю у воєнних злочинців, однак при цьому вони маю дотримуватися певних норм та правил.

"Журналісти мають право брати інтерв'ю у диктаторів, воєнних злочинців, підозрюваних у тяжких міжнародних злочинах та інших подібних осіб, яких негативно сприймає та засуджує значна частина або і більшість аудиторії. Часом такі особи є єдиним джерелом отримання суспільно важливої інформації, що обґрунтовує необхідність розмови з ними.

Проте у таких випадках журналісти та редакції повинні зберігати контроль над повідомленнями, які звучать в інтерв'ю, уважно ставитися до етичних питань, які постають при наданні трибуни таким персонам. Також це означає, що не варто брати інтерв'ю у правопорушників (у тому числі терористів) у прямому ефірі/наживо. Це загальносвітова практика, яку застосовують медіа, які дорожать репутацією і довірою аудиторії (наприклад, це правило прописане у Редакційних настановах Бі-Бі-Сі)", - зазначається у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерв'ю Гордона з Гіркіним: як відреагували СБУ та Генпрокуратура

Водночас у комісії додали, що після оприлюднення зазначених інтерв'ю у соціальних мережах поширювалися погрози фізичної розправи Дмитру Гордону.

"У зв'язку з цим КЖЕ заявляє, що неспроможність і небажання журналіста дотримуватись етичних принципів та стандартів, як і низька якість оприлюднених матеріалів, не мають бути підставами для погроз життю і здоров'ю авторок та авторів матеріалів, які не відповідають суспільним настроям, а тим більше для дій, скерованих на розправу над такими людьми", - заявили в КЖЕ.

"Журналіст перестає виконувати свої основні функції, якщо він є агентом спецслужб. Відтак викликають осуд непідтверджені заяви Дмитра Гордона про співпрацю з українськими спецслужбами та правоохоронними органами. Також КЖЕ засуджує можливість використання фахівців, які працюють у медіасфері (у тому числі й журналістів), спецслужбами у власних цілях. Адже таким чином аудиторію вводять в оману щодо цілей і способів здійснення журналістської діяльності", - наголосили у відомстві.

18 травня український журналіст Дмитро Гордон проводив інтерв'ю із терористом Ігорем Гіркіним, якого також називають Стрєлков. Він один із найбільш відомих учасників конфлікту на сході України.. Їхня розмова тривала майже 4 години. Гордон заявив, що його інтерв'ю проходило "за співдружності" із українськими спецслужбами.

Зараз ви читаєте новину «Комісія з журналістської етики відреагувала на скандальне інтерв'ю Гордона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути