вівторок, 18 жовтня 2022 21:52

Комісія в ООН відзвітувала про злочини Росії в Україні

Комісія в ООН відзвітувала про злочини Росії в Україні
Комісія ООН зафіксувала численні злочини російських окупантів. Фото: eastnews.ua

Комісія Організації об'єднаних націй зафіксувала низку ознак воєнних злочинів і порушень прав людини на території тимчасової російської окупації.

Працювали у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях, йдеться у релізі Управління верховного комісара ООН з прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ґвалтування дітей, страти та тортури – в ООН документують воєнні злочини Росії в Україні

"Наприкінці лютого та у березні 2022 року Незалежна міжнародна слідча комісія по Україні знайшла обґрунтовані підстави для висновку, що в Україні було скоєно низку воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права", – йдеться у ньому.

Ці злочини є підставою для притягнення до відповідальності. Голова комісії Ерік Месе сказав про величезний вплив порушень на цивільне населення в Україні величезний. Втрати обчислюються тисячами, є руйнівні пошкодження інфраструктури.

Задокументували випадки використання вибухової зброї у населених пунктах. Встановили, що окупанти атакували мирних жителів, які намагалися втекти.

При цьому в ООН вказали на випадки, коли обидві сторони війни, хоча й різною мірою, не змогли захистити цивільних осіб або цивільні об'єкти від наслідків атак, розташувавши військові об'єкти та сили в межах або поблизу густонаселених районів.

Вказали на два випадки, які кваліфікуються як воєнні злочини з боку українських сил.

У документі підкреслюють, що російські військові несуть відповідальність за переважну більшість виявлених порушень, включаючи воєнні злочини.

Були страти, незаконне ув'язнення, тортури, жорстоке поводження, зґвалтування та інше сексуальне насильство. Людей затримували, деяких незаконно депортували до Росії, багатьох вважають зниклими безвісти.

Росія наполягала, щоб голосування в Генеральній асамблеї ООН щодо засудження спроб анексії українських територій було таємним.

Водночас Постійна представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд виступила проти ідеї організувати таємне голосування за резолюцію із засудженням псевдореферендумів на окупованих територіях України в Генеральній Асамблеї.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав весь світ підтримати резолюцію організації Об'єднаних Націй, яка зобов'язує Росію виплачувати репарації Україні. Це важливий елемент післявоєнної справедливості, компенсація збитку за всі втрати й руйнування, які російський агресор заподіяв Україні, сказав він у зверненні до учасників заходу "Ніч права" в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Комісія в ООН відзвітувала про злочини Росії в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути