вівторок, 01 червня 2010 17:55

Комарі люблять високих і товстих

Комарі люблять високих і товстих

Шотландські вчені з'ясували, чому комахи-кровопивці діють вибірково, кусаючи людей певного зросту і статури.

Комах приваблюють повні, високі люди, встановили шотландські дослідники. Якщо розглядати гендерні відмінності, то мошки, комарі, москіти та інша кусюча дрібнота вибирає жіночу стать. Чоловіки страждають від комах менше.

Під час дослідження вчені з Абердинського університету разом з колегами з Хартфордшірского центру досліджень Ротамстед (в цій установі займаються вивченням живої природи, екології та сільського господарства) опитали понад 300 осіб. Всі респонденти були мешканцями гористої місцевості, в якій мешкає чимала кількість комах. Дослідників цікавила інформація про частоту укусів.

Було встановлено, що комарі кусають дуже часто, іноді по кілька десятків разів на добу, всіх жінок, які страждають від надмірної ваги. Однак прямої залежності між кількістю кілограмів і частотою атак комах виявлено не було.

У випадку з чоловіками головним чинником ризику виявився зріст. Часто і сильно комарі кусали більше 90% чоловіків зі зростом понад 182 см. Серед низьких чоловіків, зростом меншим за 170 см, сильно покусаними виявилися лише 70%.

Комахи можуть переносити малярію і японський енцефаліт, жовту лихоманку та лихоманку Денге, філяріоз й інші інфекції.

Шотландські вчені пояснюють виявлену сенсаційну закономірність тим, що високі люди знаходяться ближче до місць укриття літаючих кровопивць - крон дерев і чагарників. Що стосується повноти і статевих уподобань, фахівці нічого, крім "розміру цілі", що виділяє більше тепла і вологи, придумати поки не змогли.

Комах-кровопивць налічується близько 1 тисячі видів.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Комарі люблять високих і товстих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути