пʼятниця, 19 березня 2010 19:26

Японські біологи створили комарів, які розноситимуть вакцини

Японські біологи створили комарів, які розноситимуть вакцини

Японські біологи створили трансгенних комарів, які здатні розносити вакцини проти малярії і лейшманіозу.

Вчені вирішили скористатися тим, що при укус комара під шкіру жертви вводиться слина, що містить антикоагулянти, які перешкоджають згортання крові. До наявних в слині протеїнів вчені спробували додати антиген - речовину, що викликає утворення антитіл і імунну відповідь.

Працюючи з геномом малярійного комара Anopheles stephensi, дослідники добилися того, що в його слині почало з"являтися нове з"єднання SP15 - перспективна вакцина проти лейшманіозу (захворювання, яке поширене в тропічних і субтропічних країнах та викликається найпростішими роду Leishmania, які передаються людині з укусами москітів). Коли таких комах випустили в клітку з мишами, в крові останніх з"явилися відповідні антитіла.

Кожен гризун, який брав участь в експерименті, був укушений в середньому 1 500 разів. Це число може здатися надзвичайно великим, але автори нагадують, що в тих країнах, де лютує малярія, людину за одну ніч можуть вкусити більше 100 разів. Ефективність такого захисту від лейшманіозу вчені ще не оцінювали.

В окремому досліді комарів зробили рознощиками однієї з можливих вакцин проти малярії.

Дослідники і їх колеги, втім, чудово розуміють, що на людях такий спосіб вакцинації ніколи випробовуватися не буде. По-перше, комарів неможливо контролювати: різні люди отримають різні дози вакцини, які можуть істотно відрізнятися один від одного. По-друге, комарі будуть вакцинувати людей без їхньої згоди, що суперечить нормам медичної етики.

Єдиною можливою областю застосування трансгенних комарів, яких вже назвали "літаючими шприцами", залишається вакцинація тварин. Вчені заспокоюють, що нові комари при спарюванні не даватимуть життєздатного потомства.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Японські біологи створили комарів, які розноситимуть вакцини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути