пʼятниця, 06 листопада 2009 18:02

Коломойський наживається на "Укрнафті"

До кінця року, як прогнозують аналітики, збиток "Укрнафти" може досягти 350-400 млн грн.


При цьому через непрозорі аукціони з продажу нафти "Укрнафтою", бюджет країни тільки за 6 місяців 2009 року недоотримав 4,5 млрд грн і до кінця року ця сума зросте до 7-8 млрд. Аналітики видання прямо кажуть, що ці засоби з "Укрнафти" вимиває група "Приват" Ігоря Коломойського, що є другим значним акціонером компанії.

Нагадаємо, що контрольний пакет найбільшої нафтовидобувної компанії країни належить державі, і управляє ним НАК "Нафтогаз України". Проте на даний момент оперативний контроль над "Укрнафтою" здійснюють представники "Приватуа". "Нафтогаз" жододного разу не робив спроби змінити менеджмент "Укрнафти", проте "Приват" з 2007 року блокує проведення зборів акціонерів компанії.

Радник прем"єр-міністра Олександр Гудима відзначає, що внаслідок контролю "Укрнафти" групою Коломойського держава зазнає значних фінансових втрат.

"Нинішній менеджмент підприємства працює не на користь України, а в особистих інтересах "Привата", - відзначає Гудима.

За його словами, зараз підприємство розвиває ті напрями, які можуть бути вигідні "тут і зараз" фінансово-промисловій групі, а перспективні напрями діяльності залишаються без уваги.

Головним джерелом прибутку "Привата" від "Укрнафти" є реалізація нафти. Згідно із законом, підприємства з держчасткою повинні реалізовувати цю сировину на аукціонах. Проте учасники ринку нафтопродуктів, а також Антимонопольний комітет вважають ці торги непрозорими. Ціна реалізації української нафти на аукціонах втричі нижче за вартість нафти на світових ринках. "Укрнафта" продавала нафту по $21-22 за баррель, тоді як на світових ринках сировина коштувала $70 за баррель. Продана за низькою ціною нафта переробляється на Кременчуцькому НПЗ, також підконтрольному "Привату".

Кременчуцький НПЗ (компанія "Укртатнафта") самостійно не бере участь в аукціонах. За нього це, як кажуть учасники ринку, роблять декілька нібито дружніх посередницьких структур. Вони викупляють нафту за низькою ціною, а потім перепродують її НПЗ вже по ринковій і отримують відповідну маржу. При цьому, як стверджують українські нафтотрейдери, їм не дають можливості скласти конкуренцію фірмам Коломойського. "Укрнафта" може кілька разів підряд зривати проведення аукціонів, після чого, посилаючись на брак ємкостей для зберігання нафти, відправляє її для зберігання на Кременчуцький НПЗ. Після цього продаж нафти відбувається на умові її вивозу з підприємства, що невигідно.

"За наших підрахунками, через занижену ціну нафти на аукціонах збитки "Укрнафти" на сьогоднішній день сягнули 7 млрд грн", - вважає Сергій Куюн.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський наживається на "Укрнафті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути