Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 13:01

Колишній агент продав американським ЗМІ таємниці російської розвідки.

Прес-бюро Служби зовнішньої розвідки в понеділок прокоментувало "викриття" колишнього співробітника СЗР і подвійного агента Сергія Третьякова. Спростувати їх СЗР не змогла, і прес-бюро заявило, що це "піар на зраді" шпигуна, що втік у США в 2000 році. 24 січня в США вийшла з друку книга, написана американським журналістом Пітом Ерлі "Товариш Ж.: неоприлюднені секрети головного російського шпигуна в Америці після закінчення холодної війни".

Книга написана в основному на матеріалі бесід з Третьяковим, і його визнання сенсаційні.

"Залишаючи на совісті Третьякова зроблені ним у книзі так звані викриття, хотіли б наголосити, що в усіх спецслужбах світу "піар на зраді" завжди вважався огидним діянням, а сама зрада – кримінальним", – відзначають у прес-бюро СЗР РФ. У повідомленні наголошується, що "прес-бюро не має наміру надалі коментувати повідомлення на дану тему".

Прес-бюро СЗР відзначає, що "в жовтні 2000 року російський громадянин Третьяков, що працював у російській установі в Нью-Йорку, залишився з сім"єю в США, зробивши письмову заяву: "мій відхід у відставку не нанесе шкоди інтересам країни". Від зустрічей з офіційними представниками РФ Третьяков відмовився, йдеться в документі.

Мабуть, найсенсаційніше викриття Третьяков зробив, розкривши найвисокопоставленіший "контакт" у Держдепі: він заявив Ерлі, що на заступник глави Держдепартаменту Строуба Телботта "можна було впливати". Третьяков наголосив, що Телботт був "зовсім не російським шпигуном", але людиною, яка вважала себе експертом і якого можна було "обробити" для того, щоб він чинив за указкою Совєтов.

Крім того, Третьяков у інтерв"ю американським ЗМІ заявляв, що завербовані ним агенти нібито допомогли уряду Росії викрасти близько 500 млн доларів з фонду програми ООН "Нафта в обмін на продовольство".

З 1995 по 2000 рік полковник Третьяков був головним агентом СЗР у Сполучених Штатах: як нью-йоркський резидент він керував приблизно 60 агентами, які діяли проти США та їх союзників у ООН. "У ООН ми відловлювали відомих дипломатів, які могли дати нам у першу чергу антиамериканську інформацію", – відзначив перебіжчик.

Свою втечу колишній розвідник назвав "величезним провалом російських спецслужб", попередивши, що Росія, незважаючи на закінчення холодної війни, має "погані наміри" відносно США.

Російська місія при ООН коментувати ці повідомлення відмовилася. А прес-секретар генсека ООН Стефан Дужаррік назвав звинувачення Третьякова потенційно серйозними порушеннями закону і правил ООН.

Він охарактеризував ООН як "міжнародне шпигунське кубло" і заявив, що керував операцією, яка дозволила Хусейну маніпулювати цінами на іракську нафту, що продавалась у рамках програми, а Москві – мати з цього прибуток. Крім того, Третьяков заявив, що російський президент Володимир Путін чудово знає про хабарі, які отримували високопоставлені російські політики від Саддама Хусейна за лобіювання його інтересів.

51-річний Третьяков до минулого тижня, коли він вперше дав інтерв"ю ЗМІ, щоб прорекламувати книгу, що вийшла у вівторок, жодного разу не робив публічних висловів про свою шпигунську діяльність. Натомість у рамках піару книги Ерлі він порадував репортерів справді сенсаційними висловлюваннями. Наприклад, розповів американцям про такого собі російського бізнесмена, який дістав ядерну бомбу і зберігав її у повітці на своїй підмосковній дачі.

Деякі з тих, хто названий в книзі на ім"я – справжнє чи агентурне – спростували затвердження Третьякова.

Агентство АР відзначає, що Третьяков був найближчим помічником глави російського представництва в ООН Сергія Лаврова, який пізніше очолив МЗС РФ, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Колишній агент продав американським ЗМІ таємниці російської розвідки.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути