неділя, 02 жовтня 2022 08:38

Спецтема: Війна Росії проти України

"Колись вони були колегами й сусідами, а сьогодні – побратими" – в Україні відзначають День тероборони
20

У першу неділю жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони. Цьогоріч свято припадає на 2 жовтня.

Сьогодні День ТрО відзначатимуть утретє. Допоміжна структура Збройних сил України під час повномасштабного вторгнення Росії проявила себе як потужна бойова організація.

30 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ про створення Дня тероборони. На той момент Міноборони розглядало можливість надання статусу окремого виду військам територіальної оборони, що працювали в областях як окремі загони. Тоді на Донбасі тривала операція Об'єднаних сил, до якої ТрО практично не залучали.

На початку створення підрозділів тероборони 2014 року передбачалося, що на їхньому озброєнні перебуватиме лише стрілецька зброя та автомобільна техніка. Але батальйони в зоні проведення антитерористичної операції поповнювали також бронемашинами.

Сили тероборони є допоміжними до Збройних сил України. Вони мають забезпечити виконання завдань в межах своєї території в момент, поки триває повноцінне розгортання армії.

2 жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони
Фото: facebook.com/TerritorialDefenseForces
2 жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони
2 жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони
2 жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони
2 жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони

"Ворог знатиме, що не має переваг раптового вторгнення. Що в разі перетину кордону він не зможе пройти жоден міст, його зустрінуть на кожному перехресті. А за цей час розгорнуть основні сили української армії. Не менш важливе завдання – підтримувати лад і безпеку в тилу, контролювати всі комунікації (охороняти й контролювати дороги, мости, тунелі, об'єкти інфраструктури тощо). Це дозволить концентрувати основні сили української армії на пріоритетних напрямках. Коли сотні тисяч цивільних громадян будуть підготовлені, знатимуть свій маневр поблизу свого ж дому і зможуть протягом лічених годин вийти на позиції – це створить нову якість оборони", – ідеться на офіційному ресурсі роду військ.

Швидко розгортатися й тренуватися розпочали Сили ТрО в січні – лютому цьогоріч. Туди записувалися не лише військові, а й ті чоловіки й жінки, які ніколи не служили. Однак вони мали поклик захищати свої домівки й рідних на тлі підготовки Росії до повномасштабної агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День учителя – теплі привітання в листівках

24 лютого президент закликав українців приєднуватися до національного спротиву, вступаючи у тероборону. За 10 днів з початку повномасштабного вторгнення Росії до лав ТрО вступили понад 100 тис. українців.

У перші дні війни тероборонівці взяли на себе чергування на блокпостах, охорону інфраструктурних об'єктів. Вони стали важливим компонентом весняного наступу ЗСУ на Київщині, а у вересні взяли активну участь у звільненні Харківщини.

Генеральний штаб ЗСУ встиг привітати побратимів зі святом у Facebook.

"Колись вони були колегами, сусідами, друзями, а тепер вони – побратими. Перевтілились у воїнів і стали на захист свого дому, громади, своєї країни. І жоден ворог їх не здолає, допоки стоять пліч-о-пліч. Сили територіальної оборони – наймолодший рід військ Збройних сил України, однак вони вже мають великий бойовий досвід. З перших днів повномасштабного російського вторгнення наші військові захищають Україну від ворога. "Готові до спротиву!" – гасло, яке Сили територіальної оборони ЗСУ реалізують на практиці", – зазначили в привітанні.

У жовтні цьогоріч на українців чекає 10 вихідних. Це суботи й неділі – 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 і 30 жовтня, передає Gazeta.ua.

Вихідного на День захисників і захисниць України 14 жовтня не буде через воєнний стан.

Таке рішення Верховна Рада затвердила 15 березня, ухваливши відповідний закон. Він скасовує вихідні на державні свята, їх перенесення, якщо свято припадає на робочий день. Також не передбачає скорочення робочого дня на 1 год. в день, що передує святу.

Зараз ви читаєте новину «"Колись вони були колегами й сусідами, а сьогодні – побратими" – в Україні відзначають День тероборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути