четвер, 20 квітня 2023 22:30

Коли відзначатимуть День матері, батька та сім'ї: календар родинних свят на 2023 рік

Коли відзначатимуть День матері, батька та сім'ї: календар родинних свят на 2023 рік
Ледь не кожному члену сім'ї приурочене певне свято. Фото: instagram.com/artists4ukraine

У календарі свят є багато пам'ятних дат, присвячених нашим близьким.

День матері, День батька, День баби і День дітей – кожному члену сім'ї приурочене певне свято.

Такі дні – вдалий привід зібратися в колі рідних і сказати кілька слів подяки. Або зателефонувати тим, хто нам дорогий.

Gazeta.ua нагадує про дати сімейних свят на 2023 рік.

День баби – 21 січня

Свято виникло в Польщі, але згодом стало популярним в усьому світі. У цей день заведено вітати матерів своїх батьків. Онуки зазвичай йдуть до бабць в гості, допомагають по господарству. Сім'я збирається за святковим столом, а винуватцям свята дарують подарунки.

День братів і сестер – 10 квітня

Міжнародний день братів і сестер покликаний зміцнити зв'язки між родичами та об'єднати сім'ю. Цього дня заведено вітати своїх рідних й обмінюватися подарунками.

День доньки – 25 квітня

Міжнародний день доньки не надто популярне свято в Україні, але все одно згадуване. Цього дня батьки вітають своїх дітей.

День матері – 14 травня

Одне з найвідоміших сімейних свят в Україні. Відзначають його щороку в другу неділю останнього місяця весни. Цьогоріч свято припадає на 14 травня. У більшості країн світу День матері святкують 13 травня.

1928 році вперше День матері відсвяткував Союз українок Канади, а 1929 року свято прийшло до Галичини. Законодавчо святкування Дня матері в Україні встановлене указом президента від 10 травня 1999 року.

День сім'ї – 15 травня

Відоме на весь світ свято заснували, аби привернути увагу суспільства до проблем сімей. Для більшості цей день привід зібратися з рідними за святковим столом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто купатиметься у славі і грошах – фінансовий гороскоп на березень

День батьків і Міжнародний день захисту дітей – 1 червня

На цю дату припадає два сімейні свята. Зазвичай цього дня у містах влаштовують інтерактиви для дітей, різноманітні конкурси. Батьки дарують дітям подарунки. Дорослі діти відвідують батьків та вітають з празником.

День батька – 18 червня

Це свято започаткували в Америці. Згодом воно стало популярним у всьому світі. В Україні День батька заведено святкувати в третю неділю першого місяця літа. Цьогоріч свято припадає на 18 червня.

День онуків – 7 вересня

Свято започаткували в Нідерландах. Згодом воно поширилося на решту країн. Цього дня старше покоління вітають онуків, дарує їм невеликі подарунки та вітальні слова.

День баб і дідив – 28 жовтня

Українське свято на честь старшого покоління, що символізує зв'язок із ним та онуками й правнуками. У різних країнах визначається в різні дні. Наприклад, у США – 3 серпня.

Спільний День дідів і баб запроваджений 2009 року Квітковим бюро з Нідерландів. Відповідно до запропонованої ідеї, онуки дарують бабусям і дідусям горщики із живими квітами, які символізують міцний зв'язок поколінь. Коріння – це старше покоління родини, молоді паростки – молодше.

День синів – 28 листопада

Міжнародний день синів – ще одне неофіційне свято, що відзначається 22 листопада в Україні. Також в частині інших пострадянських країн.

Приводом до свята нібито стала громадська ініціатива у Великій Британії 2014 року. Цього дня заведено дарувати дітям подарунки й теплі слова.

Православний календар на березень 2023 року має кілька релігійних свят та подій. На перший місяць весни припадає Великий піст, три батьківські суботи і дні пам'яті різних святих.

Практично щодня у березні відзначатимуть релігійні свята та дні пам'яті святих.

Зараз ви читаєте новину «Коли відзначатимуть День матері, батька та сім'ї: календар родинних свят на 2023 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути