пʼятниця, 18 грудня 2020 10:32

Коли чекати зимового сонцестояння 2020 року

Коли чекати зимового сонцестояння 2020 року
Зимове сонцестояння відбувається щороку, коли Сонце досягає найбільшого південного схилення — 23,4 градуса. Фото: pixabay

Коли Сонце перебуває на найбільшій кутовій відстані від небесного екватора, то в цей момент відбувається зимове сонцестояння.

Це найкоротший день у році, а ніч найдовша. Висота Сонця над горизонтом в момент зимового сонцестояння мінімальна, пише "Новое время".

Зимове сонцестояння відбувається щороку, коли Сонце досягає найбільшого південного схилення — 23,4°. Це означає, що сонцестояння відбувається, коли Північний полюс відхилений найдалі від Сонця. Залежно від календаря зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня в Північній півкулі і 20 або 21 червня в Південній півкулі. 2020-го для України точний час цієї події - 12:02 за Києвом 21 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 18 грудня: перед ким відкриються нові фінансові перспективи

Явище триває лише короткий момент часу, тому для дня, коли відбувається зимове сонцестояння, використовують інші назви, наприклад "найкоротший день". І справді — 21 грудня в Києві Сонце зійде о 7:56, а зайде — через 8 год., о 15:56. У різних культурах ця подія сприймалася по-різному, але у більшості народів вона розцінювалася як відродження. Так, у слов'ян свято називали Коляда, а у німецьких народів — Йоль.

На честь сонцестояння у стародавньому світі люди побудували низку пам'ятників. Як приклад можна привести Ньюгрейндж, величезну гробницю кам'яного віку, побудовану в ірландській сільській місцевості десь 3,2 тис. році до н. е., приблизно за 1 тис. років до Стоунхенджа. Тунель, звернений до сходу, веде до головної камері, де, можливо, колись були розміщені мерці. Невелике вікно пускає в камеру світло в день сонцестояння протягом 17 хв. У Стародавньому Єгипті Карнакський храм був побудований у відповідності із зимовим сонцестоянням в Луксорі понад 4 тис. років тому. Подібні будівлі можна побачити в Ангкор-Ваті в Камбоджі і Мачу-Пікчу в Перу.

Деякі стародавні традиції святкування сонцестояння живі й досі. Іранський фестиваль Ялда відзначає день, коли народився Мітра, ангел світла. Традиція була прийнята в релігії зороастрийців і її досі дотримуються. Китайський фестиваль Дунчжи відзначає момент, коли зимова тьма починає змінюватися світлом, родини чекають цього моменту за столом з традиційними частуваннями.

Якщо цьогоріч було 7 затемнень, то 2021-го їх очікуємо 4. Про це Gazeta.ua розповіла астрологиня Олена Максимова. За словами Максимової, 2020 року важко було щось контролювати.

Зараз ви читаєте новину «Коли чекати зимового сонцестояння 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути