пʼятниця, 30 грудня 2022 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Кого слід вважати колаборантами – відповідь МВС

Кого слід вважати колаборантами – відповідь МВС
У МВС пояснили, кого саме слід вважати колаборантами. Фото: pixabay.com

Колаборація є свідомою діяльністю людини, яка в будь-який спосіб співпрацює чи співпрацювала з окупантами.

Колаборантами вважають людей, які підтримують російську агресію, поширюють російську пропаганду, агітують інших на користь ворога, підтримують або проводять "референдуми" на окупованих територіях, співпрацюють з окупантами для здобуття посад або виконують завдання окупаційної влади, інформує Міністерство внутрішніх справ.

"Ті, хто надавав житло окупантам, забезпечував їх їжею, передавав інформацію про українських захисників чи представників влади, про місце їхнього перебування чи інші дані – ці особи будуть притягнені до відповідальності та дістануть реальні терміни позбавлення волі, до 15 років ув'язнення", – ідеться в повідомленні.

Водночас якщо людина опинилася на захопленій території і просто продовжила виконувати свої обов'язки без шкоди для України або під страхом смерті – це не означає, що вона стала зрадником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ходили у Верховну Раду, а потім виявилися колаборантами: зрадники року

"У кожному випадку правоохоронці ухвалюватимуть відповідні рішення лише після ретельного перевіряння всіх обставин і наслідків, до яких призвела співпраця конкретного громадянина з окупантами", – пояснили у відомстві.

Від початку повномасштабної війни відкрили 53 190 кримінальних проваджень щодо злочинів росіян і їхніх поплічників в Україні.

11 років за ґратами проведе ворожий інформатор, який "зливав" ворогу позиції Збройних сил України в Краматорську на Донеччині.

Служба безпеки продовжує системно притягувати до відповідальності учасників терористичних організацій так званих Л/ДНР, які воювали проти України. У результаті слідчо-оперативної роботи зібрали неспростовні докази вини ще одного поплічника Росії.

Зараз ви читаєте новину «Кого слід вважати колаборантами – відповідь МВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути