пʼятниця, 23 квітня 2021 17:55

Коли спілкуєшся зі злочинцями, починаєш краще розуміти себе – правозахисниця

Автор: надала Віра Валлє
  90 відсотків дітей, які потрапляють в колонію – з сімей, де вбивство, крадіжка чи грабіж є нормальним способом життя - каже Віра Валлє
90 відсотків дітей, які потрапляють в колонію – з сімей, де вбивство, крадіжка чи грабіж є нормальним способом життя - каже Віра Валлє

Правозахисниця, письменниця і юристка Віра Валлє кілька років багато спілкувалася з ув'язненими. Каже, що тюрма – це неоднозначний феномен, який потребує вивчення. Часто людина взагалі ні за що сидить. А є й ті, що розкаялися у скоєному, але все одно їх не прощає суспільство.

"Тюрма - ані чорна, ані біла. Це цікава тема для вивчення. Коли спілкуєшся зі злочинцями, починаєш краще розуміти саму себе.

Мій тато ніколи не міг пройти повз хворого, бідного, у кого немає грошей, навіть пияка. Він завжди всім допомагав. Але і в мене з дитинства ця категорія знедолених людей викликала цікавість. Мені цікаво було спілкуватися з ними. Бо спілкування з не такими, як ти, розширює твої обрії. Тоді ти якраз і виходиш за межі "своєї коробки". Саме тому я кілька років багато їздила по тюрмах – спілкувалася з в'язнями.

Ми всі зростаємо в середовищі певних соціальних норм, але не тільки середовище нас формує. Хоча воно має безпосередній вплив на наше формування.

90 відсотків дітей, які потрапляють в колонію – з сімей, де вбивство, крадіжка чи грабіж є нормальним способом життя. Для них це соціальна норма. І якраз якщо ти не вкрав – то ти вже не вписуєшся в їхню соціальну норму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Атовці підживлюють корупцію, проти якої проливали кров" – правозахисниця

Ті діти – жертви традиційних для тієї спільноти норм. Я з такими дітьми багато спілкувалося. Коли з ними починаєш говорити, розумієш, що їм просто не вистачало любові. Я пам'ятаю першу поїздку в Прилуцьку виправну колонію 2017 року. Мені було складно скласти враження, бо воно було неоднозначне, але коли мені вдома двері відкрив мій син, я просто розридалася. Тому що тим хлопцям у колонії, ніхто ніколи не казав, що їх любить. Коли мене в колонії оточили ті 15-річні хлопці, я бачила, як вони в погляді, як ті цуценята на вулиці, шукають якусь любов. Серед них були й убивці. Але потім я виявила, що хлопчик, який зарубав сусіда сокирою, захищав матір, яку той сусід ґвалтував. Хлопця засудили до довічного ув'язнення", - поділилася правозахисниця.

У Зімбабве звільнили вже 400 ув'язнених через поширення коронавірусу.

Загалом планують звільнити 3000 осіб. Про це повідомляє Assosiated Press.

"Звільненню підлягають люди, яких засудили за ненасильницькі злочини. Засуджені за вбивство, держзраду, торгівлю людьми і сексуальні злочини, не зможуть покинути в'язницю", - йдеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Коли спілкуєшся зі злочинцями, починаєш краще розуміти себе – правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути