Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2009 08:39

КНДР здійснила атомний вибух

КНДР здійснила атомний вибух
КНДР в понеділок офіційно оголосила про успішне проведення свого другого ядерного випробування. Як повідомило північнокорейське інформаційне агентство ЦТАК, підземний атомний вибух проведений "в рамках заходів зі всестороннього зміцнення самостійних сил ядерного стримування" і є "внеском в захист суверенітету країни". Вибух помітили в Південній Кореї та в Росії, США поки перевіряють інформацію.

"Відповідно до прохання учених і техніків наша Республіка 25 травня успішно провела ще одне підземне ядерне випробування як захід зі зміцнення наших ядерних сил самооборони", - йдеться в повідомленні.

На думку оглядачів ЦТАК, проведене підземне ядерне випробування "надихає населення країни на нові трудові подвиги".

"Успішне ядерне випробування надихає наші армію і народ, які ведуть "150-денний бій" (за нові досягнення в економіці), і укріплює атмосферу нового революційного підйому за побудову могутньої процвітаючої держави", - йдеться в повідомленні ЦТАК.

Раніше про можливе випробування в КНДР ядерної зброї повідомило південнокорейське агентство Ренхап з посиланням на представника правлячої партії. Сейсмографи в Південній Кореї зафіксували "штучний підземний поштовх" магнітудою 4,5 бали, що дало підставу говорити про можливе випробування.

За даними Ренхап, випробування було проведене о 03:54 за київським часом понеділка. Президент Південної Кореї Лі Мен Бак скликав екстрену нараду кабінету міністрів із цього приводу.

Російські сейсмологи зафіксували на території Північної Кореї землетрус розрахунковою силою 5,5 - 6 балів. Магнітуда поштовху, за даними Геофізичної служби Російській академії наук, складає 5,1 за шкалою Ріхтера. Американські геофізики цьому ж землетрусу дають магнітуду 4,7.

Епіцентр землетрусу знаходився за 70 км від корейського міста Кімчек, за 100 км від іншого корейського міста Чхонджін, за 185 км від міста Янджі китайській провінції Цзілінь. Тектонічні катаклізми відмічені на глибині 10 км. Жодних даних про наслідки землетрусу не надходило.

Між тим, сахалінські сейсмологи говорять, що землетруси на півночі Корейського півострова траплялися і раніше. Завідувач лабораторією сейсмології Сахалінського інституту морської геології та геофізики, кандидат фізико-математичних наук Іван Тихонов повідомляє, що землетруси для Корейського півострова - "звичайне явище", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «КНДР здійснила атомний вибух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути