Ексклюзиви
вівторок, 14 жовтня 2008 11:52

КНДР пустила інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об"єкти

Північна Корея відмінила заборону на відвідини інспекторами Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) об"єктів в Йонбені, офіційно підтвердило джерело в Агентстві.

"Всі об"єкти в Йонбені, включаючи завод по переробці ядерного палива, стають знову доступними для інспекторів", - сказав він.

За його словами, МАГАТЕ також зможе здійснювати діяльність по контролю за роботами по виведенню з ладу корейського ядерного реактора, повідомляє РІА "Новости".

У свою чергу, глава прес-служби МАГАТЕ Мелісса Флемінг в поширеній пізніше в понеділок заяві повідомила, посилаючись на відомості від північнокорейської сторони, що роботи по виведенню з ладу реактора поновляться 14 жовтня і інспектори можуть проводити моніторинг.

Флемінг відзначила, що МАГАТЕ поки не інформовано в деталях про заходи контролю, узгоджені між Північною Кореєю і США, але виразила надію, що така інформація скоро поступить.

Пхеньян проінформував США про "негайне повернення до "демонтажних робіт" в ядерному центрі в Йонбена після заяви Вашингтона про виключення Північної Кореї із списку держав спонсоров-терроризму.

Північна Корея і США в суботу домовилися, що експерти МАГАТЕ матимуть доступ на всі заявлені агентством ядерні об"єкти Пхеньяну. Після цієї домовленості США відразу виключили КНДР із списку держав спонсоров-терроризму.

Північна Корея зупинила процес демонтажу ядерного реактора в серпні, коли, на думку Пхеньяну, США затримували ухвалення рішення про виключення КНДР з "чорного списку", і в КНДР почалися роботи по відновленню працездатності атомного реактора, на якому можливе виробництво плутонію.

Відповідно до домовленостей, які були схвалені учасниками шестисторонніх переговорів (Росія, Китай, США, Японія, КНДР і Південна Корея) в лютому 2007 року, КНДР повинна відмовитися від ядерних програм в обмін на енергетичну допомогу у вигляді постачань 950 тисяч тонн мазуту і ряд політичних поступок.

Зараз ви читаєте новину «КНДР пустила інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об"єкти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути