Ексклюзиви
середа, 23 червня 2021 13:23

"Полуничний" місяць: коли спостерігати останню суперповню року
6

24 червня о 21:39 за київським часом жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне явище - так званий "полуничний" місяць. Таку назву дали американські індіанці, які в календарі орієнтувалися на фази Місяця. Це буде третя й остання суперповня 2021 року.

"Суничний" місяць відомий також як "медовий", оскільки в цей час зазвичай збирали мед для медовухи, повідомляє NASA. Колір повного місяця не здаватиметься червоним або рожевим, він буде скоріше золотистим, пояснює астрофізикиня з Американського музею природної історії Джекі Феєрті.

Фото: Reuters

"У нього може бути невеликий червоний відтінок залежно від того, що перебуватиме в атмосфері, але в основному він виглядатиме жовтим", – заявила вчена.

Феєрті називає червневу суперповню ідеальним часом для того, щоб розглянути супутник Землі в деталях, оскільки сонце яскраво освітить його висхідну сторону. Жителі Північної півкулі зможуть побачити "Полуничний" місяць невисоко над горизонтом, а Південної – високо в небі. Відсоток освітленості земного супутника становитиме 100%.

Суперповня – кульмінаційний момент зростання Місяця. Спостерігачам з Землі може здатися, ніби він збільшився в розмірах. Насправді в цей час супутник просто перебуває в протилежному до Сонця напрямку і на нього падає максимальна кількість сонячних променів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не давати в борг та уникати подорожей: як пережити ретроградний Меркурій

26 травня відбулося рідкісне природне явище: повний місяць опинився на найближчій відстані від Землі й водночас із цим відбулося місячне затемнення. Це перше повне місячне затемнення з 2019 року. Земля пройшла між Сонцем і Місяцем і відкинула на супутник величезну тінь. Через це Місяць забарвився в червоний колір. Таку повню ще називають кривавою.

Зараз ви читаєте новину «"Полуничний" місяць: коли спостерігати останню суперповню року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути