Ексклюзиви
вівторок, 13 жовтня 2009 13:28

Клінтон розповість Медведєву про ракети біля кордонів Росії

Клінтон розповість Медведєву про ракети біля кордонів Росії

Держсекретар США Хілларі Клінтон на два дні прилетіла до Москви, де проведе переговори з російським президентом Дмитром Медведєвим і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Клінтон постарається домогтись від російської сторони ясної відповіді щодо конкретних способів тиску на Іран.

Досі російська сторона не виступила з однозначною підтримкою введення санкцій проти Ірану, але нещодавно Дмитро Медведєв відзначив, що іноді санкцій уникнути неможливо (як визнали деякі спостерігачі, це була відповідь на відмову Барака Обами розміщувати елементи американської ПРО в Польщі та Чехії).

За інформацією "Комерсанта", принципове рішення із цього приводу Москва вже прийняла - РФ готова підтримати санкції і не застосовувати права вето в Радбезі ООН, але лише в тому випадку, якщо Іран відкидатиме пропозиції "шістки" (у неї входять Росія, США, Велика Британія, Франція, Китай та Німеччина).

Ще однією важливою темою стане підготовка нового договору про скорочення ядерних озброєнь замість старого Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-1), який закінчується 5 грудня. На липневому саміті в Москві президенти Медведєв і Обама не змогли домовитися по одному з ключових параметрів майбутнього документу - граничній кількості носіїв. Росія наполягає на можливості мати 500 носіїв, США - 1100.

Клінтон також обговорить важливе для Москви питання - новий план президента Обами, що стосується системи протиракетної оборони. Тут особливої ясності немає. Минулої п"ятниці заступник шефа Пентагону, екс-посол США в РФ Олександр Вершбоу заявив, що новий проект ПРО США передбачає розгортання поблизу кордонів Росії ще більшої кількості американських ракет і кораблів. Того ж дня Сергій Лавров заявив, що під час візиту Хілларі Клінтон Москва розраховує отримати пояснення США, щоб трохи "краще зрозуміти конфігурацію їхньої нової системи, яку вони пропонують замість третього позиційного кільця".

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Клінтон розповість Медведєву про ракети біля кордонів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути