понеділок, 02 березня 2009 17:46

Клініка пропонує вибрати стать і зовнішність майбутньої дитини

Клініка пропонує вибрати стать і зовнішність майбутньої дитини
Американська клініка екстракорпоральної запліднення (ЕКЗ) пропонує своїм клієнтам вибрати стать і зовнішні дані майбутніх дітей. Відбір ембріонів з заданими характеристиками проводиться за допомогою передімплантаціонної генетичної діагностики (ПГД), яка використовується для виявлення спадкових захворювань у зародка. Подібна практика викликала безліч етичних розбіжностей.

У лос-анджелеському центрі ЕКЗ компанії The Fertility Institutes, створеної піонером ЕКЗ Джеффом Стайнбергом, очікують народження першої дитини із заданими характеристиками вже в наступному році. Відбір ембріонів проводиться шляхом виявлення генетичних маркерів заданих ознак ДНК їх клітин, вилучених до переносу в матку.

Ніяких твердих гарантій центр не дає - стовідсоткова відповідність необхідних параметрів ПГД не забезпечує. Крім того, відбір ембріонів пропонується тільки парам, які пройшли обстеження на хромосомні захворювання.

Експерти з безпліддя з різних країн піддали подібну практику різкій критиці. Зокрема, вони стверджують, що метод продукції великого числа свідомо "зайвих" ембріонів неетичний, що таке втручання в природний хід подій може призвести до погіршення генофонду людства в цілому, а також що використання ПГД в настільки суперечливих цілях негативно вплине на ставлення до відбору ембріонів з метою профілактики спадкових захворювань, повідомляє Медпортал.
Зараз ви читаєте новину «Клініка пропонує вибрати стать і зовнішність майбутньої дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути