Ексклюзиви
вівторок, 11 березня 2008 10:09

Київ визнано одним з найбрудніших міст світу

Столиця України посіла 29-е місце в світі за рівнем забрудненості. Тим часом екологічний стан багатьох інших міст країни набагато гірший, ніж у Києва.

В міжнародному рейтингу компанії Mercer Human Resource Consulting Київ розташувався поряд з Лагосом (Нігерія) і Саною (Ємен), компанію йому склали ще кілька африканських міст (Кіншаса, Хартум, Луанда). Найбруднішим містом світу названа столиця Азербайджану Баку через пов"язані з нафтовидобутком роботи, котрі там ведуться. А найчистішим виявився канадський Калгарі.

Північний сусід України - Москва - посіла в списку 14-е місце. Як зазначає Forbes, в місті, де вартість квартирної орендної плати перевищує 3 тисячі доларів на місяць, відсутня нормальна водопровідна вода, а ступінь забрудненості повітря перевищує допустимі норми.

При складанні рейтингу експерти враховували показники рівня забрудненості повітря, ступінь утилізації відходів, придатність питної води, надання медичної допомоги і наявність інфекційних хвороб в 215 великих населених пунктах світу.

У Києві одним з головних забруднювачів повітря, за даними Департаменту державного екологічного контролю Міністерства природи і навколишнього середовища, є автомобільний транспорт. Обсяги викидів збільшуються з кожним роком. Погіршення технічного стану автомобілів, незадовільна якість палива ставлять цю проблему серед головних екологічних негараздів міста.

Великої шкоди навколишньому середовищу завдають і підприємства енергетики - ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, філія заводу "Енергія" Київенерго", Дарницька ТЕЦ, викиди яких, згідно з даними за 2006 рік, склали більше 63% всіх відходів стаціонарних джерел. Майже 30% всіх вихлопів припадає на частку Дарницької ТЕЦ, яка використовує як паливо вугілля низької якості.

Тим часом Київ - далеко не найпроблемніше місце на території України. За даними іншого дослідження, яке щорічно проводиться некомерційним американським фондом Blacksmith Institute з 2005 року, до топ-10 найбрудніших міст світу за підсумками 2007 року увійшов Чорнобиль - нині покинуте місто районного значення в Київській області.

За даними експертів, найбільш поширеним дитячим захворюванням довколишніх областей є рак щитовидної залози: з 2002 року було зафіксовано більше 4 тисяч випадків даного захворювання. Однією з головних причин захворювання є підвищена концентрація радіоактивного йоду в молоці.

На думку більшості вітчизняних експертів, в Україні є міста, в яких повітря набагато гірше, ніж київське.

Індекс забруднення атмосфери, який вважається найбільш об"єктивним показником якості повітря, розраховує Центральна геофізична обсерваторія (ЦГО) на підставі вимірів 162 постів, розміщених в 53 містах. За даними ЦГО, в 2007 році Київ посів тільки 23-е місце з 53 міст України за рівнем вмісту шкідливих речовин.

Найбруднішим містом України-2007 став Красноперекопськ (місто на півночі Криму). Тільки вміст діоксиду азоту, наприклад, тут перевищує допустиму норму майже в 19 разів. Фахівці ЦГО пояснюють таку позицію в рейтингу тим, що в місті зосереджено чимало підприємств хімічної спрямованості: ТОВ "Кримська соляна компанія", ВАТ "Бром", "Полівтор". Впливає на якість повітря в Красноперекопську і близькість заводу "Титан" в Армянську. Сам Армянськ в рейтингу найбрудніших міст України опинився на третій позиції, пропустивши вперед Дніпродзержинськ.

На четвертому місці - Одеса, яка раніше очолювала список. Замикає п"ятірку міст з найбруднішим повітрям Донецьк: робота підприємств хімічної, металургійної і вугільної галузей дає про себе знати, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Київ визнано одним з найбрудніших міст світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути